(VIDEO) Propovijed o kojoj se govori! Fra Ante Šaravanja: Uskrs je!

Datum objave: 04.04.2021   Broj čitanja: 1776
Župa Grude zauvijek će pamtiti svoja četiri graditelja. To su Fra Gabro Grubišić, fra Bernard Marić, fra Ante Šaravanja i fra Stanko Pavlović.
(VIDEO) Propovijed o kojoj se govori! Fra Ante Šaravanja: Uskrs je!

 

Međutim, ono što je karakteriziralo i pokojne fra Gabru i fra Bernarda i živuće fra Antu i župnika fra Stanka jesu propovijedi. Fra Gabro je, po riječima koje se prenose s koljena na koljeno, živeći i radeći u poslijeratnom vremenu i u dobu španjolske gripe i velike krize, znao ohrabriti svoj puk propovijedima. Dubina fra Bernardovih riječi još dopire do srca njegovih vjernika. Fra Ante i fra Stanko svojim riječima današnji su putokaz župi Grude, ali i puno šire.

To se potvrdilo i ove Velike subote.

Propovijed fra Ante Šaravanje jedna je od najboljih koju su vjernici mogli čuti posljednjih godina. U crkvi Svete Kate bilo je čak i suza. Svećenik koji je svojevremeno bio u Međugorju još je jednom pokazao zašto se o njemu govori kao o jednom od najboljih propovjednika u Hercegovini.Na početku, fra Ante je pozdravivši svoje vjernike s "Hvaljen Isus i Marija" rekao da ga korona previše ne zabrinjava. I onda je, svjestan da je zbunio svoje vjernike, istaknuo sljedeće: Znam da vam je neobično kako sam započeo ovu propovijed. Jedni će reći da nije normalno ovo što govorim, drugi će pomisliti "pa dobro ga poznajemo, znamo o čemu govori, ali ovo malo zabrinjava", a one pobožne bake će pomisliti "Mi ti to ne razumijemo, ali razumije fratar koji govori i on će nam to rastumačiti."

I hoću!

Odgovor se sastoji od dvije riječi, zato ih dobro poslušajte i dobro zapamtite. One glase ovako: - Uskrs je! Uskrs je! Ma Uskrs je braćo i sestre! - istaknuo je fra Ante.

- Znate li vi što to znači? Život ima posljednju riječ u ljudskom životu! Ne bolest, ne križ, ne muka, ne patnja, ne ni sama smrt! Život vam jamči uskrsli Gospodin! I nema toga cjepiva koje nas može spasiti, nema te vlade na kugli zemaljskoj koja nas može spasiti! Samo je jedan spasitelj, Krist Gospodin koji je pobijedio smrt. A ovo sve, korona i ostale bolesti za Njega su sitnica! Po ovoj našoj zemlji hodalo je i živjelo mnogo, kako ih mi ljudskim rječnikom nazivamo, velikana. Hvalili se i sebi pripisivali djela koja ni oni sami sebi ne mogu vjerovati da su činili, ali još se nije glasio da je netko od njih rekao da će treći dan nakon svoje smrti uskrsnuti, oživjeti. Ipak, ovom našom kuglom zemaljskom hodao je jedan čovjek prije nepune dvije tisuće godina koji je to izgovorio, ali on nije bio običan čovjek, bio je Bogočovjek Isus Krist. U više navrata svojim učenicima je navještao svoju muku, put križa, smrt, ali i da će treći dan uskrsnuti od mrtvih. Apostoli to nisu razumjeli. Nisu razumjeli ne samo tada, nego ni na Veliki ni na Mali Uskrs. Kad su vidjeli živoga Isusa koji je bio razapet na Veliki petak bilo im je potrebno punih 50 dana da ih Duh sveti preobrazi, da postanu novi ljudi i da za onog Isusa od kojeg su bježali na Veliki petak sada svi polažu svoje živote. Da su apostoli kojim slučajem ostali oni od Velikog petka od kršćanstva ne bi bilo ništa. Nego su snagom Duha svetoga postali novi ljudi. I za onoga Isusa od kojeg su bježali da bi spasili glavu sada polažu svoje živote, ne boje se. Daju živote, radije se odriču ovozemaljskog života nego svoga Boga i svoje vjere. Nisu se dali ničim zastrašiti - istaknuo je fra Ante.

Citirao je i Pavla koji je rekao: Jedno znam sigurno, čekaju me progonstva, mučenja, ali sve mogu u onom koji me krijepi, u svom uskrslom Gospodinu.

- I ovu sam propovijed baš ovako započeo. Htio sam malo protresti i šokirati i sebe i vas. Ne dajmo se nikome zastrašiti. Isus je pobijedio smrt i dao garanciju da ćemo i mi s Njim pobijediti smrt i vječno živjeti ako nastojimo, naravno, po toj vjeri živjeti i ako želimo s Njim živjeti u vječnosti. Život koji ne možemo zamisliti koliko je lijep, što ljudsko oko nije vidjelo, uho nije čulo, to je Bog pripravio onima koji ga ljube. Tako nam Sveto pismo opisuje ljudski život - kazao je fra Ante.

Podsjetio je na dječačića u Njemačkoj koji je znao sve o Kristu. Međutim, čovjeku koji ga je upitao ispričao je sve, osim toga da je Krist uskrsnuo, oživio i osigurao nam vječni život na nebesima, čega se sjetio pa dotrčao do čovjeka da mu to ispriča. - Nećemo malom djetetu zamjeriti što je zaboravilo. Ali se svima nama to događa u životu. Zaboravimo da je Isus uskrsnuo ili životom to ne svjedočimo. A Isus je tako glasno rekao da postoje za nas ljude dvije domovine, ova ovdje na zemlji i ona vječna na nebesima. Postoje dva života, ovaj ovdje na zemlji i onaj poslije smrti, vječni život koji nikada ne prestaje. Zašto se današnji čovjek u ovoj bolesti danas, a i da je neka druga isto bi bilo, tako grčevito bori za život? Pa zato jer za velik dio čovječanstva, na Zapadu, poslije smrti ne postoji ništa. Ne vjeruju u Boga, ne vjeruju u vječni život, onda im ostaje boriti se grčevito i što dulje ovdje i uživati što više. Međutim, mi smo povjerovali uskrslom Gospodinu da ćemo i mi s Njim živjeti. I neka nas malo ova noć rastrese. Neka nam dozove u pamet, da ne živimo samo ovdje na ovoj zemlji i za ovaj život, nego i za vječni život koji nam je Isus osigurao svojim uskrsnućem i dao garanciju da ćemo i mi s Njim živjeti. A svoje je apostole hrabrio: Ma ne bojte se onih koji mogu ubiti tijelo, a poslije toga ne mogu ništa. Bojte se samo Onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu. Ili ona: Što znači čovjeku da dobije cijeli svijet, a dušu svoju izgubi - kazao je fra Ante.

Za kraj je istaknuo da je vječni život kudikamo bolji i vrijedniji od ovozemaljskoga. - Zato nas uskrsli Gospodin poziva da ga slijedimo svojim životom. Vjerujući ne samo da je On uskrsnuo, nego da ću i ja i ti i svi mi uskrsnuti i živjeti s Njim u vječnosti, poslije svoje smrti. Amen, hvaljen Isus i Marija.


Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • 04.04.2021 10:48 sati
    Fra Ante Bog te blagoslovio i poziciji da sto vise doprinese tupi sv. Katarine Grude
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio