Evo koja zanimanja će biti najtraženija u 2021. godini

Datum objave: 06.04.2021   Broj čitanja: 490
"Informacije i komunikacije" tijekom cijele 2020. godine obilježene pandemijom, a sve uslijed povećane digitalizacije poslovnih procesa i jačanja prisustva informacionih tehnologija u društvu generalno – navodi se u istraživanju.
Evo koja zanimanja će biti najtraženija u 2021. godini

 

U Bosni i Hercegovini nezaposleno je oko 410.770 osoba, prema posljednjim podacima koje je objavila Agencija za rad i zapošljavanje BiH.

 

U odnosu na veljaču prošle godine, nezaposlenost u BiH je veća za blizu dva posto, što je posljedica smanjene ekonomske aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa.

 

Ipak, neka zanimanja su "procvjetala" u ovih godinu dana pandemije i iskristalizirala se kao najtraženija.

 

- Tržište rada se drastično promijenilo u vrijeme pandemije a organiziran rad od kuće, mnogim zanimanjima omogućio je da prežive pandemiju. Istraživanje portala Bolji Posao.com pokazalo je da su u vrijeme pandemije najtraženiji dostavljači, vozači, call agenti, radnici u proizvodnji i programeri – kazali su za Faktor s portala BoljiPosao.com.

 

Istakli su da se na prvom mjestu liste najtraženijih zanimanja u doba pandemije koronavirusa nalaze operateri u pozivnom centru jer se povećala potreba za podrškom korisnicima putem telefona i online.

 

- Nova zanimanja mogla bi da se pojave u domenu digitalizacije- ocijenila je Mirela Isaković, Savjetnik za regrutaciju na BoljiPosao.com.

 

Napomenula je da su, iako je pandemija na određeni period zaustavila odliv radne snage, i dalje jako traženi različiti IT profili, zatim vozači za međunarodni prevoz te građevinski radnici. - Tržište rada ćemo nastaviti pratiti i nadati se očuvanju radnih mjesta i potrebi za novim zapošljavanjem – zaključila je Isaković.

 

Na naš upit o najtraženijim profilima u doba pandemije, iz Federalnog zavoda za zapošljavanje su nas uputili na istraživanje tržišta rada u FBiH koje su nedavno preveli. Rezultati će neke možda i iznenaditi.

 

Tako su najtraženija zanimanja prodavač, šivač, vozač, bravar, varilac, obućar, zaštitar, tesar, mesar, call centar operater i slastičar. Istovremeno, najtraženija zanimanja visoke stručne spreme su IT stručnjak, mašinski inženjer, građevinski inžinjer, inžinjer elektrotehnike, ekonomista, arhitekt, grafički dizajner, magistar farmacije, komercijalista i veterinar. - Za zanimanja sa fakultetskim obrtazovanjem najveća iskazana potražnja je za IT stručnjacima i ovaj podatak potvrđuje činjenicu rasta broja zaposlenih u djelatnosti

 

"Informacije i komunikacije" tijekom cijele 2020. godine obilježene pandemijom, a sve uslijed povećane digitalizacije poslovnih procesa i jačanja prisustva informacionih tehnologija u društvu generalno – navodi se u istraživanju. Ono što bi mnoge moglo zanimati je da će, sudeći prema potrebama poslodavaca koje su iskazali, trgovci biti najtraženiji radnici u 2021. godini, a potom šivači koji su prošle godine bili najtraženiji.

 

-Iako je usljed posljedica pandemije sektor ugostiteljstva i hotelijerstva pretrpio velike posljedice, konobari i kuhari su i dalje među zanimanjima sa izraženom potražnjom od poslodavaca – kažu u Federalnom zavodu za zapošljavanje.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio