EMA: Moguća povezanost krvnih ugrušaka s AstraZenecom

Datum objave: 07.04.2021   Broj čitanja: 256
Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je danas kako ostaju pri zaključku da je moguća vrlo rijetka povezanost krvnih ugrušaka s cijepljenjem AstraZenecinim cjepivom protiv COVID-a, ali da je korist od cijepljenja daleko veća.
EMA: Moguća povezanost krvnih ugrušaka s AstraZenecom

 

EMA je na konferenciji za medije objavila da se slučajevi zgrušavanja krvi ne mogu povezati sa specifičnim faktorima poput dobi, roda ili povijesti bolesti te da je "plauzibilno" objašnjenje da tromboza nastupa zbog odgovora imuniteta na cjepivo, javlja HRT.

 

- Na temelju trenutnih dokaza, specifični faktori rizika, poput dobi, spola ili ranijih medicinskih stanja tromboze, nisu potvrđeni. Zgrušavanje se bilježi u svim skupinama, rekla je izvršna direktorica EMA-e Emer Crooke na konferenciji za medije o zaključcima Odbora za procjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) te agencije EU-a.

 

- Plauzibilno objašnjenje je da je to odgovor imuniteta na cjepiva, kao u slučaju poremećaja zgrušavanja krvi kod lijeka heparina, dodala je.

 

PRAC je nakon analize zaključio da se zgrušavanje krvi treba navesti kao nuspojava cjepiva, no naglašeno je da dobrobiti cjepiva AstraZenece i dalje nadilaze njegove opasnosti.

 

Iz EMA-e su rekli kako će u budućnosti objaviti daljnje preporuke te da će sigurnost i učinkovitost cjepiva i dalje biti praćena.

 

Cooke je između ostalog rekla i kako je dokazano da je cjepivo vrlo učinkovito u sprečavanju teške bolesti i hospitalizacije te da su rizici krvnih ugrušaka vrlo rijetki, iako bi trebali biti navedeni kao moguća nuspojava za muškarce i žene svih dobi.

 

- Važno je da su i cijepljeni ljudi i zdravstveni djelatnici svjesni znakova i simptoma ovih neuobičajenih poremećaja zgrušavanja krvi tako da mogu biti zapaženi brzo kako bi se minimalizirali potencijalni rizici, rekla je Cooke.

 

Sastanak ministara zdravstva

Ministri zdravstva članica EU-a u srijedu održavaju sastanak nakon objave EMA-e.

 

EMA je istraživala izvješća o ekstremno rijetkim slučajevima zgrušavanja u mozgu, poznatih kao cerebralne tromboze venskih sinusa (CVST). U Europskoj ekonomskoj zajednici, sastavljenoj od članica Europske unije, Islanda, Lihtenštajna i Norveške, AstraZenecom je cijepljeno 9,2 milijuna ljudi.

 

U Ujedinjenom Kraljevstvu potvrđeno je 30 slučajeva, od kojih sedam sa smrtnim ishodom, na 18,1 milijuna cijepljenih do 24. ožujka. Prije desetak dana Odbor EMA-a dao je preporuku po kojoj je AstraZenecino cjepivo jednako sigurno kao i ostala cjepiva koja se primjenjuju u Europskoj uniji te je istaknuo da su koristi cijepljenja mnogo veće od eventualnog rizika nuspojava, od kojih su ponekad fatalne pojava krvnih ugrušaka i unutrtašnjeg krvarenja kod osoba s trombocitopenijom, manjkom trombocita. Tada je niz članica EU-a koje su suspendirale korištenje tog cjepiva ponovno vratio njegovu primjenu, međutim, ovih su se dana pojavile informacije o učestalosti fatalnih nuspojava tog cjepiva, posebno kod žena mlađih od 60 godina, pa je ponovno djelomično suspendirana njegova primjena u nizu zemalja.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio