Evo zbog čega bismo danas voljeli biti na ispraćaju princa Philipa, ljudine, zafrkanta i atipičnog aristokrata

Datum objave: 17.04.2021   Broj čitanja: 307
Danas je pokop princa Philipa, supruga britanske kraljice Elizabete II. Osebujnog 99-godišnjaka pamtit ćemo po brojnim stvarima, a jedna od njih zasigurno je i humor kojeg mu nikad nije nedostajalo.
Evo zbog čega bismo danas voljeli biti na ispraćaju princa Philipa, ljudine, zafrkanta i atipičnog aristokrata


U nastavku donosimo izjave kojima je vojvoda od Edinburgha desetljećima nasmijavao, ali i šokirao javnost.

„Britanske žene ne znaju kuhati”, rekao je 1966. godine i izazvao val nezadovoljstva kod svojih sunarodnjakinja. „Ako ima četiri noge i nije stolica, ako ima dva krila, leti i nije avion, ako pliva a nije podmornica Kinezi će pojesti”, ustvrdio je 1986. godine tijekom sastanka organizacije World Wildlife Fund.

Nije bio oduševljen kako su Vojvoda i Vojvotkinja od Yorka 1988. godine preuredili svoj dom, te je ovaj vrsni poznavatelj dizanja izjavio: „Izgleda kao soba prostitutke”. Nije štedio svoju kćer, princezu Anne čiju je ljubav prema konjima opisao riječima: „Ako ne prdi ili ne jede sijeno, nju jednostavno ne zanima”.

Svoje stavove o zemljama koje su u prošlosti kolonizirali Britanci također je vrlo jasno iskazivao na zgražanje mnogih. Tako je 2002. godine posjetio Park aboridžinske kulture u Australiji i jednog poduzetnika upitao: „Gađate li se još i dalje strelicama?”, na što mu je iznenađeni sugovornik odgovorio da to ipak više ne čine. Iste godine se susreo s Annabel Goldie, koja je vodila konzervativce u Škotskoj, a nakon što je vidio kravatu s kariranim uzorkom pitao ju je: „Imate li gaćice od tog materijala?”.

Da ne zna što je seksualno uznemiravanje ili kako se s poštovanjem odnositi prema ženama pokazao je i 2012. godine na službenom prijemu u Bromleyju kada je jednoj 25-godišnjoj djevojci rekao: „Uhitili bi me da vam raskopčam tu haljinu”. „Jeste li potomak pirata?, htio je znati u razgovor s poslovnim čovjekom s Kajmanskog otočja, a tijekom razgovora s jednim instruktorom vožnje u Škotskoj jako ga je zanimalo:
„Kako uspijete da domaći ne piju dok polažu vozački ispit?”.

Uvijek je bio spreman čestitati, te je jednom studentu tijekom službenog posjeta Papua Novoj Gvineji 1998. godine rekao: „Uspjeli ste da vas ne pojedu?”, pritom aludirajući da su plemena koja tamo žive i dalje kanibali. Nisu ostala pošteđena ni djeca i nakon što mu je jedan 13-godišnji dječak 2001. godine rekao da mu je životna želja postati astronautom, Philip ga je odmjerio i uz smiješak rekao: „Predebeo si da bi bio astronaut”, dok je Malali Yousafzai rekao: „Djeca idu u školu jer njihovi roditelji ne žele da budu kod kuće”. Malala, koju su talibani kao 14-godišnju djevojčicu pokušali ubiti jer je istupala protiv njihova režima i branjenja da se žene obrazuju, samo se nasmijala.

Prilikom susreta s gluhonijemim ljudima u Cardiffu 1999. godine rekao je: „Gluhi ste? Nije čudo da ste gluhi ako ste u blizini ovog”, pritom pokazujući na školski orkestar koji je svirao njemu u čast. Predsjedniku Nigerije Olusegun Obasanjou je 2003. godine tijekom službenog posjeta rekao da u tradicionalnoj odjeći „izgleda kao da je spreman za krevet”.

Za jedan od najneumjerenijih komentara ipak slovi onaj i 1986. godine kada se tijekom posjeta Kini u Pekingu susreo s Britancima koji tamo studiraju i kojima je zabrinuto priopćio: „Ako ovdje ostanete puno duže, pa svima će vam postati kose oči”. Nisu ostale pošteđene ni poznate osobe, te je 2001. godine tijekom nastupa Sir Eltona Johna promrmljao „Da mu barem ugase mikrofon”, a nakon što su mu rekli da Madonna pjeva naslovnu pjesmu filma 'Umri drugi dan' sa zanimanjem je pitao: „Hoće li mi trebati
čepići za uši?”


Među mrgudima, političarima, kraljevima i njima sličnima, princ Philip bio je ljudina, zafrkant i atipični aristokrat i zato ekipa portala Grude.com izražava sućut uplakanoj obitelji. Da nije ovih mjera, vjerojatno bismo imali i predstavnika na ispraćaju najdražeg lika kraljevske obitelji.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio