Grude: Održana prva u nizu panel diskusija za zaštitu okoliša u ŽZH

Datum objave: 21.04.2021   Broj čitanja: 623
U sklopu projekta „YOUthdrive“, kojeg financira Europska unija, u Grudama je upriličena prva u nizu panel diskusija za zaštitu okoliša u ŽZH.
Grude: Održana prva u nizu panel diskusija za zaštitu okoliša u ŽZH

 

U agroturizmu Marića Gaj, u programu kojega je moderirao prof. Ivan Kraljević svoj program o zaštiti okoliša prezentirali su relevantni stručnjaci iz sektora okoliša.

 

Prije početka panel rasprave, ispred organizatora nazočnima se prigodnim riječima obratila voditeljica projekta Lucija Kvesić, a nakon njezina pozdravnog govora Ivan Kraljević je predstavio službenu web stranicu projekta nasapriroda.com te kratki 15-minuti film nastale u okviru projekta YOUth Drive.

 

Ana Soldo, kao stručnjak za zaštitu okoliša, te pomoćnica ravnatelja Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije za planiranje razvitka i upravljanje razvitkom i opće poslove predstavila je mogućnosti korištenja EU fondova za zaštitu okoliša, buduće strateški dokumente u ŽZH po pitanju očuvanja okoliša, te važnost ovakvih i sličnih projekata na području ZHŽ-a.

 

Gruđanka podrijetlom, Marijana Bubalo dip. ing. prehrambene tehnologije, voditeljica uređaja za pročišćivanje otpadnih voda i laboratorija za vode iz JP Parkovi, Ljubuški predstavila je stanje voda i plan zaštite voda Županije, te ciljeve i potrebne aktivnosti za očuvanje vodnih resursa.

 

Vedran Kordić, također Gruđanin projektni službenik Via Dinarica/WWF Adrie, svjetske organizacije za zaštitu prirode osvrnuo se na stanje okoliša lokalno i globalno, te na stanje zaštićenih područja i uloga i značaj NVO sektora u zaštiti okoliša.

 

Cilj projekta je da aktivno doprinese pravilnom upravljanju otpadom, a radit će se i na zaštiti vodenih puteva na područjima koja su uključena u projektne aktivnosti. U suradnji sa školama, projektom će se prvenstveno utjecati na svijest mladih, koji bi kroz svoje znanje i djelovanje u budućnosti, trebali utjecati i djelovati na svijest društva o potrebi zaštite okoliša. Također, stvorit će se podloga za unapređenje i doradu postojećih zakonskih regulativa u ovoj oblasti, a na pokrenutoj web platformi će se razmjenjivati različite informacije o projektu.

 

Nakon Gruda, ovakve panel diskusije će se održati i u Ljubuškom, Posušju i Širokom Brijegu.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio