ZBOGOM ŽUPNIČE I MUČENIČE! FRA KORNELIJE KORDIĆ NAŠAO JE MIR U GOSPODINU

Datum objave: 22.04.2021   Broj čitanja: 3222
Svećenik, mučenik, čovjek koji je ostavio neizbrisiv trag na kulturnom i humanitarnom djelovanju u Hercegovini, neizostavni dio trpeće Crkve zemlje gdje se Krist već pola stoljeća znoji krvavim znojem fra Kornelije Kordić preminuo je u 85 godini života.
ZBOGOM ŽUPNIČE I MUČENIČE! FRA KORNELIJE KORDIĆ NAŠAO JE MIR U GOSPODINU

 

Prve redovničke zavjete dao je 1957., a za svećenika je zaređen 19. kolovoza 1962. na Humcu. U svom redovničkom i svećeničkom pozivu obavljao je pastoralne zadaće kao župni vikar, gvardijan i župnik u Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji.

 
Od 1966. godine bio je župnik u Grudama, mladi svećenik kojem je župa Grude bila prva župa.

 
Tu je ostavio dubok trag i prvi je koji je nakon fra Gabre krenuo u rad na crkvi koju su završili fra Bernard Marić, fra Ante Šaravanja i današnji župnik fra Stanko Pavlović. S kakvim se problemima fra Kornelije borio potvrđuju i njegova pisma iz 1967. godine. - Većina župe je za to da se zemlja proda i novac upotrijebi za izradbu crkve. Međutim, kad su molbe predane franjevačkom provincijalatu i biskupskom ordinarijatu, našli su se neki koji misle da ne bi trebalo prodavati zemlju. U nedjelju sam pozvao sve one koji se ne slažu s prodajom da dođu u župni ured da se potpišu. Ako je jedna ozbiljna manjina protiv prodaje, ja je neću prodavati, rekao sam s oltara. Nitko nije došao u ured - stoji u pisanjima fra Kornelija Kordića iz 60-ih godina prošlog stoljeća.


- Počeo sam se spremati za samu prodaju zemlje. Dobio sam dozvolu od franjevačkog provincijalata i biskupskog ordinarijata u Mostaru. Zemlja je prodana uz nazočnost Crkvenog odbora na javnoj licitaciji za 8.500.000 dinara - naglasio je.

 
Zahvaljujući njemu otvorena je spomen ploča fra Gabri Grubišiću 1967. godine koja i danas stoji na ulazu u crkvu Svete Kate u Grudama, jednu od najljepših u BiH i šire.

 
I on je bio žrtva dokumentirane laži, iz najgorih doba Jugoslavije, o otmici župe Grude franjevcima i narodu. - Travanj i svibanj 1968. bili su za nas svećenike teški. Išlo je 40. župljana u Mostar da bi biskupa upozorili da to nije dobro u današnje vrijeme. Biskup ih je vrlo loše primio. Vjernici ne mogu vjerovati da će biskup staviti svjetovnog svećenika umjesto franjevaca - zapisao je fra Kornelije. A isti ti biskupi ne samo da su to odlučili napraviti već su dokumentirali laž da su franjevci i narod na to pristali. Iste metode koriste i današnji biskupi Hercegovine bez potrebe da revidiraju dokumentiranu laž.

 
U vremenu kada su Grude bile bez fratara bilješke vodi Pavao Palac: - Fratri nisu mogli ostaviti narod bez mise i sakramenata pa bi dosta često navraćali u župu udovoljiti vjernicima u njihovim vjerničkim potrebama. U Grude tada dolaze i beogradski novinari - pisao je, među ostalim Palac.
 

Priprema se "grudska gozba", projekt kojim će Biskupska konferencija Jugoslavije, uz razne Alexandre Maksimove, Lasiće, Čolake i druge krenuti u potpuni obračun s Grudama u uvjerenju da će slomiti franjevce i narod. Od UDBE do KGB-a, svi su imali samo jedan cilj. Srušiti zajedništvo franjevaca i naroda. Međutim, unatoč svoj moćnoj mašineriji Jugoslavije narod nikad nisu slomili, kao ni one franjevce koji su ostali vjerni Bogu.
 

Jedan od takvih franjevaca bio je i fra Kornelije Kordić. Posljednji put u javnosti je viđen na sahrani fra Bernarda Marića, jednog od najvećih ikad. Zagovor za izmučenu Hercegovinu kod Gospodina sve je jači.
 

Grude.com
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
 • Ero23.04.2021 00:21 sati
  udba je zavela one franjevce koji su potpisali, što je trenutni provincijal nego je udbaš koji ima moć... ali doći ćemo svi pred lice pravde, i on će se kajati... puno se zna o svima... fra Bernard je sačuvao Hercegovinu i čuva je i dan danas... svetac među fratrima
 • Grude22.04.2021 23:43 sati
  Sve dobro napisano samo su zamjenjene teze udba je zavela franjevce
 • 22.04.2021 20:00 sati
  Bravo za ovaj lijepi i istiniti članak!! Fra. Korneliju pokoj vječni počivao u miru Božjem.
 • Grudjanka22.04.2021 16:37 sati
  Sve lijepo o Grudama,jer je uistinu sve onako.,fra.Korneliju pokoj vjecni daruj Gospodine......
 • mirjana22.04.2021 16:08 sati
  Pocivao u miru Bozjem.Mene he krstio u Grudama u nemirnim vremenima 1968.
 • 5422.04.2021 15:26 sati
  Pocivao u miru Bozijem.Bio je jedan medu boljima.
 • 22.04.2021 15:11 sati
  Pokoj vječni daruj mu Gospodine. Sjećam se kao dijete fra Kornelija i njegove sestre. Bili su u našoj. župi. Nas djecu su učili pjevati i moliti. Trčkarali smo oko Župnog urede, gledali cvijeće koje je bilo posađeno iza sta
 • 🙏🙏22.04.2021 13:59 sati
  Pokoj vječni daruj mu Gospodine. Sve lijepo napisano pokotovo za nas koji smo iz Gruda iselili, ali se rado vraćamo i pohodimo grobove svojih najmilijih. Ako Bog da vidimo se u nedjelju ispred naše ljepotice crkve sv. Katarine
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio