Na granici BiH i RH pao s fosilima STARIM 15 MILIJUNA GODINA

Datum objave: 28.04.2021   Broj čitanja: 419
Hrvatska granična policija imala je nikad viđenu zapljenu. Pronašli su naime fosile stare 15 milijuna godina koje je jučer na graničnom prijelazu Stara Gradiška u kasnim večernjim satima iz BiH pokušao prokrijumčariti slovenski državljanin.
Na granici BiH i RH pao s fosilima STARIM 15 MILIJUNA GODINA

 
Fosile je pokušao prokrijumčariti u kutijama za cipele.

Pomoćnik načelnika PGP-a Stara Gradiška Filip Valentić objasnio je u Dnevniku Nove TV kako su uhitili krijumčara.

"Pokazivao je nervozu pri prelasku granice i čudno ponašanje pa smo izvršili pregled vozila i prtljažnika. Ništa nije bilo kamuflirano, sve se nalazilo u kartonskim kutijama", ispričao je.

Valentić je potvrdio i gdje su pronašli fosile, kako se pravdao slovenski krijumčar te gdje će oni završiti.

"Mijenjao je iskaz i rekao je da fosile skuplja za sebe i da to nema nikakve veze s prodajom i švercom te da nema nikakve vrijednosti. S obzirom na to da mi nismo stručnjaci zvali smo Ravnateljstvo policije, a oni su kontaktirali Prirodoslovni muzej. Na kraju istraživanja će se utvrditi odgovornost počinitelja i podignuti odgovarajuća prijava", zaključio je Valentić.

Pronađeni su fosili riječni rak i vodozemac stari petnaest milijuna godina. Policija je zaplijenila čak osamdeset ovakvih fosila.

Zaplijenjeni fosili su neprocjenjive vrijednosti

Više informacija o novim fosilima u Dnevniku Nove TV dao je kustos Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu Dražen Japundžić. Potvrdio je da su fosili sada na sigurnom te da putuju za Zagreb, a objasnio je i o kakvim je fosilima riječ.

"Na temelju dosadašnjeg iskustva i literature možemo sigurno utvrditi da su svi ovi fosili s lokaliteta Gračani iz Bugojna u BiH te da su tamo ukradeni s istraživačkog lokaliteta. Ovo su ostaci gornje čeljusti i dva kutnjaka životinje iz roda praslonova."

Za kraj je objasnio i kolika je novčana, ali možda i bitnije za znanost i istraživanje, vrijednost oduzetih predmeta te odakle oni potječu.

"Znanstveno, i u smislu obogaćenja muzejskih postava je ova građa neprocjenjiva, a u komercijalnom smislu se mi u muzeju ne bavimo time, već samo znanstvenom vrijednosti i dobivanjem novih spoznaja o paleookolišu, klimi i evoluciji života", objasnio je viši kustos.

"Ovi ostaci će u dogovoru s policijom ići u nove čuvaonice našeg prirodoslovnog muzeja. Sva građa ide u naše čuvaonice. Građani to neće moći pogledati sigurno dok se ne razjasni porijeklo i vrijednost građe, prvo u političkoj suradnji s ministarstvom RH i BiH, a zatim i sa strane struke treba provesti čišćenje i prepariranje, ima tu dosta posla", kazao je Japundžić.

Za kraj valja napomenuti da su neki stručnjaci već potvrdili da je krijumčar, u slučaju uspjeha, mogao preprodajom ovih fosila zaraditi i preko sto tisuća eura.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio