Kineska posla: Sad im i raketa izmakla kontroli

Datum objave: 08.05.2021   Broj čitanja: 330
Raketa Long March 5B lansirana je 29. travnja s kineskog otoka Hainan, noseći na sebi bespilotni modul Tianhe, koji sadrži ono što će postati stambeni prostor na trajnoj kineskoj svemirskoj postaji.
Kineska posla: Sad im i raketa izmakla kontroli


Neočekivano su nad njom izgubili nadzor, a ona već danima pada na Zemlju. Noćas, oko 00:30 sati po našem vremenu, proći će kroz Zemljinu atmosferu, a ovdje možete pratiti njeno kretanje.


Veći dio ostataka velike kineske rakete za koju se očekuje da će se ovaj vikend vratiti u atmosferu izgorjet će pri povratku te je malo vjerojatno da uzrokuje bilo kakvu štetu, rekao je u petak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

Točnu lokaciju znat će samo nekoliko sati ranije, kažu iz Pentagona, a do tad će se i na stranici Space-Track redovito ažurirati lokacija rakete.

Kina je prošli tjedan koristila ovu raketu kako bi u orbitu poslali prvi modul za svoju novu svemirsku postaju, ali nakon što su obavili misiju, izgubili su kontrolu nad 30 metara dugim prvim stupnjem rakete koji je u orbiti na visini između 162 i 306 kilometara.

Bez mogućnosti da ponovno pokrenu raketni motor, Zemlja će privlačiti raketu kojoj će se na putu naći razne molekule i čestice. Fluktuacije u atmosferi i druge varijable te visoka brzina znače da je točnu lokaciju moguće predvidjeti tek par sati prije pada. Zona u kojoj bi raketa mogla pasti je između geografskih širina Madrida i Pekinga na sjeveru, pa sve do Čilea i Wellingtona na Novom Zelandu na jugu.

Čelnik Pentagona Lloyd Austin rekao je u četvrtak da neće uništiti kinesku raketu koja se ovog vikenda treba nekontrolirano vratiti u atmosferu, neizravno kritizirajući Peking zbog gubitka kontrole.

Ovo nije prvi put da Kina gubi kontrolu nad svemirskom letjelicom kod njezina povratka na Zemlju. U travnju 2018. svemirski laboratorij Tiangong-1 raspao se pri prolasku kroz atmosferu dvije godine nakon prestanka rada. Kineske vlasti su tada zanijekale da su izgubile nadzor nad laboratorijem, pišu 24sata.hr.


Grude.com

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio