Nova marka HP Mostar ''Mitovi i flora 2021.''

Datum objave: 10.06.2021   Broj čitanja: 90
Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je prigodno izdanje poštanskih maraka „Mitovi i flora 2021.“ s motivom božice Lade, staroslavenske božice ljubavi i braka, i božura.
Nova marka HP Mostar ''Mitovi i flora 2021.''

 

Lada je slavljena zbog svoje ljepote i privlačnosti, a predstavljana je kao najljepša slavenska žena duge zlatne kose s upletenim klasjem žita. Vlada ljeti, u razdoblju plodnosti kada sve raste i buja, a njoj u čast bili su posvećeni razni obredi sa svrhom da izmole kišu za žednu zemlju i podstaknu rast biljaka.

 

Od prirodnih pojava pripada joj Sunce, topla noć i kiša, a njezine biljke su trešnja, lipa, maslačak i božur. Djevojke i mladići su se okupljali u prirodi igrajući kola i pjevajući pjesme posvećene božici Ladi. Mladići su pleli cvjetne vijence kojima su djevojke ukrašavale kosu, a kasnije su te vijence darivale mladićima.

 

Latinsko ime božura je Paeonia i potječe iz grčke mitologije prema kojoj je Paeon, učenik boga medicine Asclepiusa, pretvoren u prekrasan cvijet kako u znanju ne bi nadmašio svoga učitelja.

 

 

Autorica likovnog rješenja je Milana Nižić, a marke se u poštanskom prometu koriste od 22. svibnja 2021. godine.

 

Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio