MUP ŽZH krenuo u akciju ''Zima 2023/2024''

Datum objave: 02.11.2023   Broj čitanja: 1562
Za vrijeme trajanja akcije sva motorna vozila, izuzev vozila kategorije „L“, „T“ i „C“, moraju posjedovati opremu za promet u zimskim uvjetima.
MUP ŽZH krenuo u akciju ''Zima 2023/2024''

Sektor uniformirane policije MUP-a ŽZH je zaveo Županijsku preventivno – represivnu akciju pojačane kontrole prometa pod nazivom „Zima 2023/2024” s ciljem pojačane aktivnosti uniformirane policije na cestama u ŽZH, djelujući preventivno, te vozačima motornih vozila skrenuti pozornost na pripremu vozila za zimu i zimske uvjete vožnje kako bi se smanjio broj prometnih prekršaja, a prekršitelje i ponavljače u činjenu prometnih prekršaja sankcionirati primjenom kaznenih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama u ŽZH.

Akcija će trajati od 01. studenog 2023. godine do 01. travnja 2024. godine.


Tijekom akcije, policijski službenici Uprave policije MUP-a ŽZH će posebno pozornost obratiti na prekršitelje težih prometnih prekršaja, kao što su:

  • Upravljanje vozilom koje ne posjeduje potrebnu zimsku opremu, sukladno Pravilniku o prometu u zimskim uvjetima;
  • Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola;
  • Upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje;
  • Prekoračenje dopuštene brzine kretanja vozila;
  • Upravljanje neregistriranim vozilom.


Za vrijeme trajanja akcije sva motorna vozila, izuzev vozila kategorije „L“, „T“ i „C“, moraju posjedovati opremu za promet u zimskim uvjetima, bez obzira na vremenske uvjete.


Zimska oprema obuhvaća:

  1. Pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim kotačima vozila ili,
  2. pneumatike za zimsku uporabu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim kotačima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska kotača ili,
  3. pneumatike za lјetnu upotrebu na svim kotačima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska kotača. Izuzetno van perioda zimskih uvjeta na dijelu ceste, kada na kolniku vladaju zimski uvjeti, mogu se na kotače postaviti lanci za snijeg, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije.
  4. pneumatici na vozilima moraju odgovarati dimenzijama što ih je prijavio proizvođač, ovisno o najvećoj dopuštenoj brzini kretanja vozila i najvećem dopuštenom opterećenju osovina na kojima su pneumatici postavlјeni, te na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po dimenzijama, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti, konstrukciji, marki, proizvođaču i tipu.


Pod zimskim uvjetima na cestama podrazumijeva se situacija kada:

a) pada snijeg i nalazi se na kolniku;

b) na kolniku ima ugaženog i zaleđenog snijega;

c) pada kiša i ledi se na kolniku;

d) je kolnik zaleđen.


Pojačanim policijskim mjerama i aktivnostima, posebno na mjestima gdje se najčešće pojavljuju zimski uvjeti na cesti (snijeg, ledena kiša, led), očekuje se smanjenje broja prometnih prekršaja, s tim da će se povećati sigurnost svih sudionika u prometu.


Apeliramo na vozače da se odgovorno ponašaju u prometu, kako bismo u što je moguće većoj mjeri izbjegli neželjene posljedice (prometne nesreće, zastoje u prometu kod zimskih uvjeta vožnje itd.)

 

UPRAVA POLICIJE MUP-a ŽZH

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Juriš02.11.2023 18:05 sati
    Kako one bez vozački sakcionirat nom stop na cestama Grudske općine
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO