NASA zabilježila dvije solarne baklje velike jakosti
Datum objave: 07.09.2017   Broj čitanja: 96
Dvije solarne baklje velike jakosti opažene su jučer rano ujutro, a druga je bila najjača zabilježena od prosinca 2008., kada je počeo sadašnji ciklus Sunčeve aktivnosti, objavila je NASA.
NASA zabilježila dvije solarne baklje velike jakosti


Te eksplozije u atmosferi Sunca koje mogu poremetiti rad komunikacijskih satelita i GPS-a, ali i mreže elektrodistribucije tako što dosegnu visoku atmosferu Zemlje, otkrio je i snimio satelit američke svemirske agencije Solar Dynamics Observatory.

 


NASA je objavila da su erupcije svrstane u kategoriju X, što je oznaka za najsnažnije eksplozije, te da su poremetile radiokomunikacije visoke frekvencije tijekom jednog sata na strani Zemlje nasuprot Sunca te komunikacije niske frekvencije kakve se koriste u navigaciji.Dvije solarne baklje dogodile su se u aktivnoj regiji Sunca u kojoj je erupcija srednje jakosti bila 4. rujna.Aktualni solarni ciklus počeo je u prosincu 2008. godine, a u prosjeku solarni ciklusi traju 11 godina. Na kraju aktivne faze, erupcije postaju sve rjeđe, ali mogu, međutim, biti jako snažne. Solarne oluje rezultat su akumulacije magnetske energije na pojedinim mjestima u atmosferi Sunca.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2017
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio