Internetsko bankarstvo zatvara poslovnice: Banke u EU otpustile 50.000 ljudi
Datum objave: 13.09.2017   Broj čitanja: 194
Banke u Europskoj uniji zatvorile su prošle godine 9.100 poslovnica i otpustile oko 50 tisuća radnika zbog sve veće popularnosti internetskog bankarstva, pokazuje istraživanje Europske bankovne federacije.
Internetsko bankarstvo zatvara poslovnice: Banke u EU otpustile 50.000 ljudi

Na kraju prošle godine broj poslovnica u EU pao je na 189 tisuća, što je 4,9 posto manje nego što ih je bilo na kraju pretprošle godine, izvijestili su u utorak iz federacije na osnovi prikupljenih podataka.

 

Sektor je na kraju 2016. godine zapošljavao oko 2,8 milijuna ljudi, najmanje od 1997. godine, pokazuje njihova analiza.

 

Od 2008. godine u EU je zatvoreno ukupno 48 tisuća bankovnih poslovnica - više od petine. Prošle je godine trend ubrzao u odnosu na 2015. godinu, kada je njihov broj smanjen za tri posto.

 

Banke su zatvarale skupe fizičke poslovnice kako bi smanjile troškove zbog okretanja brojnih klijenata elektronskom plaćanju te digitalnom i mobilnom bankarstvu, ali i zbog niskih kamatnih stopa.

 

Zbog niskih kamatnih stopa krediti su jeftiniji, pa banke manje zarađuju na toj vrsti usluga, kao i na ulaganjima, prenosi Index.U pojedinim su zemljama banke na niske kamatne stope reagirale zatvaranjem poslovnica, pa bi tako samo u Britaniji ove godine trebale biti zatvorene rekordne 762 poslovnice.

 

Alternativno rješenje banke su pronašle u uvođenju novih naknada na nekada besplatne usluge, uključujući vođenje osnovnih bankovnih računa i podizanje gotovine.

 

Uočen je i trend konsolidacije, odnosno spajanja zajmodavaca zbog poboljšanja profitabilnosti, koji je prema analizi Europske federacije banaka počeo 2009. godine.

 

Sukladno tome, na kraju prošle godine u EU-u je poslovalo ukupno 6.596 banaka - šest posto manje nego na kraju pretprošle godine.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2017
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio