Kazne vozačima za korištenje ometača radara na cestama u BiH i do 1.000 KM

Datum objave: 18.09.2017   Broj čitanja: 1279
U sredstvima javnog informiranja i na portalima auto-moto klubova svakodnevno prenose informacije o mjestima na kojima se vrše radarske kontrole na putevima u BiH.
Kazne vozačima za korištenje ometača radara na cestama u BiH i do 1.000 KM

Cilj je upozoriti vozače da prilagode svoje brzinu, a samim tim i steknu naviku poštivanja uvjeta na cestama, ograničenja brzine i zakonskih propisa.

 


Ipak, nisu rijetki slučajevi kršenja ograničenja brzine, a da bi izbjegli detektiranje radara koriste razne uređaje koji ometaju signal i ne prikazuju stvarnu brzinu vožnje. Prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH (ZOBS BiH) korištenje bilo kakvih uređaja koji ometaju signal radarima je strogo zabranjen i kažnjiv.

 

Kako je rekao zamjenik zapovjednika u Jedinici za promet MUP-a ŽS Elvedin Muratspahić, u članu 33. ovog Zakona stoji odredba u kojoj se navodi kako se u vozilu ne smije nalaziti ovaj uređaj jer je to kažnjivo čak i ako se ne upotrebljava.

 

"Vozač koji korist uređaj za ometanje radara bit će kažnjen novčanom kaznom od 100 do 300 KM, može se izreći mjera zabrane upravljanja vozilom od jednog do četiri mjeseca te dva kaznena boda. Ukoliko je prouzrokovana prometna nesreća, a vozač je koristio ovaj uređaj, može se izreći novčana kazna od 300 do 1.000 KM te zabrana upravljanja vozilom od jednog do šest mjeseci. Ukoliko se utvrdi prisutnost uređaja, a nije korišten, kazne se kreću od 50 do 250 KM, dok su kazne u slučaju prouzrokovane prometne nesreće od 100 do 300 KM, jedan ili dva kaznena boda i može se izreći mjera zabrane upravljanja vozilom", rekao je Muratspahić za Klix.ba.

 

Pravne osobe ili poduzeća koja proizvode ove uređaje mogu biti kažnjena novčanom kaznom od 500 do 5.000 KM jer se u Zakonu navodi kako je zabranjeno ovakve uređaje staviti na tržište i reklamirati. Ukoliko se prodajom ili reklamiranjem ometača radara bavi fizička osoba, kazna iznosi od 500 do 1.000 KM.

 

"I prema Zakonu o uređenju prometa u ŽS propisana je kazna za korištenje ovakvih uređaja od 50 do 250 KM", rekao je Muratspahić.

 

Ističe kako vozači nemaju često ovakve uređaje kod sebe jer se plaše kazni koje i nisu baš tako male. S druge strane, ovakvi uređaji se mogu naći putem interneta. U opisu se kaže kako su ovi uređaji prenosivi, rade i na presretače, te imaju neograničen domet. U ponudi su i ometači za laserske radare koji u potpunosti neutrališu laserske pištolje i sprečavaju očitavanje brzine vozila. U oglasu se ističe kako je proizveden u vojnoj tehnologiji, a cijena mu je 990 KM.

 

Za razliku od "ometača", korištenje uređaja koji javljaju prisutnost radara nije zabranjeno. Cijene ovakvih uređaja su od 40 KM naviše, a na Google Storeu postoji aplikacija Radar Beep.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio