Čović: Strategija je da se smanji utjecaj hrvatskog naroda u FBiH

Datum objave: 21.10.2017   Broj čitanja: 789
Govoreći o odnosu međunarodne zajednice prema BiH Čović je ustvrdio kako će SAD imati utjecaj na ovo područje.
Čović: Strategija je da se smanji utjecaj hrvatskog naroda u FBiH

''Ovo što danas imamo nisu koalicije i partnerstva. Ovo je nužda. Ustroj države je takav i nama je partner onaj tko je pobjednik kod Bošnjaka i Srba. Jedino u tom dijelu mogu mešetariti predstavnici Bošnjaka koji mogu izabrati u vlast i onoga tko nije pobjednik kod Hrvata. Zato se i ne ide u izmjene Izbornoga zakona'', izjavio je u intervjuu za „Večernji list“ predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

 

Takvu pogubnu praksu, ističe, omogućile su ustavne promjene od prije 15 godina.

 

''Mislim da se to mora mijenjati, jer nije dobro za BiH. Bilo bi posve pogubno za BiH ako se računa da će se dobiti trećina Hrvata iz Goražda, Bihaća, Sarajeva u Dom naroda, što bi državu odvelo u pogrešnom smjeru'', izjavio je Čović.

 

 

On je izrazio uvjerenje da prijedlog SDA za izmjenu Izbornog zakona BiH uopće ne postoji, iako se o njemu u javnosti govori.

 

''Još nitko nije vidio taj dokument. A cijela strategija se svodi na to da se utjecaj hrvatskog naroda smanji u FBiH. Najvažnije je zadržati sadašnje stanje statusa quo oko Izbornoga zakona te, s druge strane, pokušati podijeliti HNS, što im ne ide baš najbolje. To podržava i jedan dio međunarodnih dužnosnika koji to gledaju u sklopu “demokratizacije” političke scene, što već postoji među Srbima i Bošnjacima. Intenzivno se razgovara s pojedinim strankama, potiče ih se, dobivaju novac, uključuju ih u neke projekte, ulaze u neke naše slabe točke, poput braniteljske populacije i problema njihova progona. No, te smo stvari zaustavili'', ustvrdio je Čović, dodajući kako je „ideja Sarajeva da se uspostavi nova Alijansa, “platforma” u kojoj ne bi bilo mjesto za Hrvate“.

 

Govoreći o odnosu međunarodne zajednice prema BiH Čović je ustvrdio kako će SAD imati utjecaj na ovo područje.

 

''Mi smo preznačajni za američku administraciju, ali, nažalost, zbog administrativnih promjena, ali i njihova fokusa, nama će se izvjesno vrijeme baviti ista razina kao i do sada. To, po mom mišljenju, nije dobro'', kazao je Čović, dodajući kako se bez utjecaja SAD-a teško može ostvariti stabilnost na cijelom području oko nas.

 

Obavještajne i paraobavještajne strukture Čović je optužio za plasiranje informacija kako su bh. Hrvati na strani Rusa, a da on zagovara interese Moskve. Time se, tvrdi Čović, težište negativnih silnica u Europi pokušava staviti na leđa najmalobrojnijem narodu i političkom vodstvu Hrvata "kako bi nas se u vremenu koje je ispred nas, koje će biti ključno za dugoročna rješenja u BiH, konfrontiralo s administracijom SAD-a, Njemačke...“

 

 

On je odbacio mogućnost da rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti ovog bh. entiteta zaustavi aktiviranje MAP-a na putu u NATO.

 

''Apsolutno neće, ali moramo biti svjesni da je to stav jednog značajnog dijela BiH. Treba pronaći uzroke, motive za jednu takvu odluku i pronalaziti načine da se to razriješi. Jasno je kako oko Kosova i NATO-a, bez obzira na to jesu li vlast ili oporba, srpski predstavnici slijede Beograd. Uvjeren sam da ćemo svi zajedno ići k euroatlantskom projektu i Srbija ubrzano grabi na tome putu. Automatski će se takvo opredjeljenje preslikati i na BiH'', kazao je Čović u intervjuu „Večernjem listu“. 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio