Kolinda: 'U Hrvatskoj je izvanredno stanje'

Datum objave: 10.11.2017   Broj čitanja: 717
'Treba još jednom dobro razmisliti o prijedlogu proračuna za sljedeću godinu i sigurno će se naći dodatna sredstva za provedbu mjera demografske revitalizacije', kaže Predsjednica.
Kolinda: 'U Hrvatskoj je izvanredno stanje'

 

Nakon što je prije dva dana u Opatiji žestoko kritizirala stanje u Hrvatskoj, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je nastavila s kritikama. Ovog puta iz Vukovarsko-srijemske županije.

 

"Hrvatska je danas, a posebice Slavonija, posebno ugrožena. Ugrožena je iseljavanjem i izumiranjem. Proteklih godina izgubili smo višestruko više ljudi nego u obrani i oslobađanju Hrvatske. Hrvatska, slikovito rečeno, izlazi iz same sebe", rekla je Kolinda.

 

Pozivajući se na podatke Državnog zavoda za statistiku, navela je kako su prošle godine najveći negativan saldo emigracije u inozemstvo imale Vukovarsko-srijemska (-2369 osoba) i Osječko-baranjska županija (-3122 osobe), koje imaju i negativan saldo unutarnje migracije, a najveći je upravo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (1257 osoba).

 

"Stoga još jednom naglašavam: demografsko pitanje je pitanje svih pitanja. Mi smo u izvanrednom stanju i traže se izvanredne mjere. Treba još jednom dobro razmisliti o prijedlogu proračuna za sljedeću godinu i sigurno će se naći dodatna sredstva za provedbu mjera demografske revitalizacije koje već godinama predlažu naši ugledni demografi. Parcijalne mjere nisu dovoljne", poručila je Grabar Kitarović.

 

Projekt Slavonija, Baranja i zapadni Srijem, kojim Vlada želi povećati ulaganja u te dijelove Hrvatske, pruža dobru platformu za demografski oporavak, ali ga treba što prije operacionalizirati konkretnim projektima, dodala je.

 

"Hrvatski građani žele život"

Hrvatski građani žele zapošljavanje i veće plaće, "žele život, a ne životarenje", rekla je predsjednica upozorivši kako se u ime štednje godinama guše male sredine, a pri tom se gube iz vida velike dugoročne štete koje se na taj način čine.

 

Vukovarsko-srijemska županija među pet posto najnerazvijenijih područja EU-a

 

Čestitajući Dan Vukovarsko-srijemske županije u ime premijera Andreja Plenkovića i Vlade, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac ustvrdila je kako je sadašnja Vlada u proteklih deset mjeseci uložila u Vukovarsko-srijemsku županiju više sredstava nego protekla Vlada u četiri godine. Po njezinim riječima, u proteklih godinu dana u tu je županiju uloženo više od milijardu kuna.

 

Istaknula je podatak da se Vukovarsko-srijemska županija nalazi među pet posto najnerazvijenijih područja EU-a, tako da zaslužuje iznimnu pozornost zbog koje se nitko ne bi trebao ljutiti, piše Index.hr.

 

"Želim naglasiti odlučnu i nedvojbenu opredjeljenost Vade da svim građanima ove zemlje osigura socijalnu sigurnost, ravnopravni pristup obrazovanju i europski životni standard", kazala je Žalac.

 

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić pozvao je na poduzimanje konkretnih mjera kako bi se zaustavila propast slavonskog sela rekavši kako s ljudima koji odlaze nestaju i sela, a s njima se gasi i cijeli život.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio