Pješaci, iskoristite pravo: Što možete uraditi kada vas nemarni vozač 'okupa' od glave do pete?

Datum objave: 14.11.2017   Broj čitanja: 3114
Kiša i snijeg ne prestaju padati, a prema riječima meteorologa, takvo vrijeme očekuje nas i narednih dana kada će se na ulicama zadržati i bijeli prekrivač. Zahvaljujući neravnim cestama i mnogobrojnim rupama na kolniku, pješaci postaju glavne mete nemarnih vozača koji će ih, svjesno ili ne, "okupati" bljuzgavicom.
Pješaci, iskoristite pravo: Što možete uraditi kada vas nemarni vozač 'okupa' od glave do pete?

U ovim kišnim razdobljima osim problema koje vozači imaju zbog gužve na cestama, muku muče i pješaci, ali s drugim problemima. Oni često poslije prolaska vozila u blizini ostanu mokri kao da su izašli ispod tuša, a ne znaju da vozača koji ih je "okupao" mogu prijaviti policiji.

 

Suvada Kuldija, glasnogovornica MUP KS, objasnila je za Faktor.ba da prema Zakonu o osnovama sigurnosti prometu na putevima u BiH vozač može snositi posljednice zbog ugrožavanja pješaka.

 

- Prema članu 112 (stav 4) Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima BiH, vozač koji se kreće po mokrom kolniku u naselju dužan je da prilagodi brzinu kretanja vozila tako da izbjegne prskanje pješaka koji se kreću rubom kolnika ili trotoara. Sankcija za nepoštivanje zakona iznosi 30 KM – kaže Kuldija.

 

To znači da oštećeni pješači trebaju zapamtiti registracijsku tablicu vozača te se javiti policiji putem telefona ili otići u najbližu policijsku postaju, gdje će policijski službenici provjeriti i utvrditi o kojem se vozaču radi.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio