Nema mira u Bosni i Hercegovini

Datum objave: 16.11.2017   Broj čitanja: 591
Politički odnosi u Bosni i Hercegovini već su dovoljno zamršeni, a sada je došlo do novog zaoštravanja.
Nema mira u Bosni i Hercegovini

 

Intervju Bakira Izetbegovića za Deutsche Welle, u kojemu je izrazio očekivanja da će BiH jednog dana priznati neovisnost Kosova ("što trenutačno nije moguće zbog protivljenja dužnosnika iz redova bosanskih Srba") razbjesnio je srpske političare i u BiH i u Srbiji.

 

Nakon ovoga, još jedan intervju uzburkao je strasti, ovaj put dao ga je srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić. Izazvao je bijes dijela javnosti jer ne bi podržao referendum o odcjepljenju Republike Srpske. U ovom trenutku ne postoji niti jedna međunarodna snaga koja bi iza toga stajala, Prvo, Srbija ne bi stala iza toga zbog Kosova. Postoji samo treći način kako to možete učiniti, a to je ratom. Ja to ne želim i nikada neću ući u rat, kazao je.

 

Čuvši sve to, na sjednicu Zastupničkog doma parlamenta nisu došli zastupnici iz srpskih stranaka pa je sjednica odgođena.

 

Dragan Čović, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine boji se da su zbog "svakakvih izjava i poteza ovih dana, i prema Hrvatskoj i prema Srbiji, pa i prema Crnoj Gori", destabilizirani međusobni odnosi.

 

Da je Izetbegović duboko narušio susjedske odnose, još jednom je potvrdio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Rekao je da Srbija, jednako kao i Hrvatska, kao jamci Daytonskog sporazuma mogu govoriti o BiH, ali BiH ne može govoriti o unutarnjim stvarima Srbije.

 

No nakon burnog dana, mirnije vijesti stigle su iz Banjaluke, gdje je održan susret svih predstavnika koalicije srpskih stranaka. Zaključak je jasan - neće se prikloniti politici Milorada Dodika te žele prekid svih ratnohuškačkih poteza i nastavak sudjelovanja u državnoj vlasti.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio