Od 2018. se ukida tunelarina za tunel Sveti Ilija

Datum objave: 22.11.2017   Broj čitanja: 2086
Danas je u dvorani Splitsko – dalmatinske županije održana konferencija za novinare na kojoj je župan Blaženko Boban govorio o problemu naplate tunelarine za tunel Sveti Ilija kroz Biokovo.
Od 2018. se ukida tunelarina za tunel Sveti Ilija

Naime, građani koji koriste tunel za osobne automobile plaćaju tunelarinu od 20 kuna, dok se taj iznos za poduzetnike penje i do 40 kuna, što predstavlja poseban problem mještanima koji nekad kroz tunel prolaze i do nekoliko puta dnevno.

 

Čim je tunel otvoren, sredinom 2013. godine, stanovnici Imotske krajine, Makarskog primorja i Zagvozda su se pobunili te tražili da lokalno stanovništvo bude oslobođeno plaćanja visoke tunelarine.

 

Prema riječima župana, od 1. siječnja 2018. će im ta želja biti ispunjena.

 

– Prekjučer popodne me obradovala poruka ministra Butkovića da se od 1. siječnja ukida tunelarina za tunel sveti Ilija. To je isto jedna od mjera s kojom idemo za Imotsku krajinu, Zagvozd i Vrgoračko područje, kao i za Makarsku i Makarsko primorje, čiji stanovnici često koriste autocestu. Ja to gledam kao demografsku mjeru, jer moram reći da sam se u Imotskom često susreo s mladim ljudima koji sezonski rade u makarskom primorju, nekad i dvokratno. I sad zamislite da jedna mlada obitelj četiri puta dnevno ide na posao i s posla, koliki je to izdatak, a da ne govorim za poduzetnike, male OPG-ovce koji idu prema Makarskom primorju da bi nešto zaradili. – kazao je župan Boban, piše Dalmacija Danas.

 

Naglasio je i kako je ovo jedini slučaj u Hrvatskoj gdje građani plaćaju prilaz autocesti, a za dionicu koja i ne bi trebala spadati pod nadležnost Hrvatskih autocesta.

 

– Ta dionica, uključujući tunel ionako pripada Hrvatskim cestama. Odlukom ministra će na jednoj od sljedećih sjednica Vlade biti prebačen u njihovu nadležnost i samim time se tunelarina više neće naplaćivati. – najavio je Boban.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio