Neustavna zabrana graničnim policajcima da imaju bradu

Datum objave: 30.11.2017   Broj čitanja: 542
„Policijski djelatnici kada su u uniformi brada im mora biti obrijana“ nije u skladu sa članom II/3.f) i g) Ustava Bosne i Hercegovine i čl. 8. i 9. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.
Neustavna zabrana graničnim policajcima da imaju bradu

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučujući u predmetu broj U 8/17 usvojio je zahtjev Safeta Softića, zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da član 1. stav 1. točka 7. izmjena Pravilnika o nošenju uniforme od 30. sijećnja 2017. godine, koji je donio direktor Granične policije Bosne i Hercegovine, u dijelu koji glasi: „Policijski djelatnici kada su u uniformi brada im mora biti obrijana“ nije u skladu sa članom II/3.f) i g) Ustava Bosne i Hercegovine i čl. 8. i 9. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

 

Ustavni sud je u skladu sa članom 61. stav (2) Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ukinuo član 1. stav 1. točka 7. Pravilnika o izmjenama Pravilnika o nošenju uniforme broj 17-07-02-1161-7/06 od 30. siječnja 2017. godine, koji je donio direktor Granične policije Bosne i Hercegovine, u dijelu koji glasi: „Policijski djelatnici kada su u uniformi brada im mora biti obrijana“ jer je zaključio da su apsolutnom zabranom nošenja brade policijskim djelatnicima Granične policije BiH dok su u uniformi prekršeni pravo na privatni život i pravo na slobodu vjere zagarantirani članom II/3.f) i g) Ustava Bosne i Hercegovine i čl. 8. i 9. Europske konvencije budući da sporna mjera ne slijedi opće ciljeve propisane stavom 2. čl. 8. i 9. Europske konvencije.

 

Ukinuti član 1. stav 1. točka 7. Pravilnika prestaje važiti narednog dana od dana objavljivanja ove odluke u „Službenom glasniku Bosne i Hercegovine“.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio