U subotu tradicionalno 'Božićno silo Grude' braće Miloš, u goste stiže i Mate Bulić

Datum objave: 11.12.2017   Broj čitanja: 2260
Tradicionalno “Božićno silo” održat će se u subotu, 16. prosinca, u kinodvorani u Grudama, u organizaciji Udruge za očuvanje kulturne baštine i istobiti “Davorija” iz Gruda.
U subotu tradicionalno 'Božićno silo Grude' braće Miloš, u goste stiže i Mate Bulić

 

Riječ je o šestoj po redu guslarsko-gangaškoj manifestaciji na kojoj će nastupiti vrhunska imena iz svijeta gange i guslarstva.

 

Po riječima organizatora Jure Miloša iz Udruge “Davorija”, cilj je manifestacije očuvanje identiteta i prikazivanje kulture drugih naroda, odnosno izvedbi na guslama iz različitih područja, čime se žele oživjeti prijašnja ‘božićna sila’, druženja i pjevanja.

 

”U svrhu toga nastojimo svake godine razvijati ‘Božićno silo’ i stvoriti publiku koja će naučiti slušati gusle što je jako bitno”, kazao je za FENU Miloš, naglasivši važnost očuvanja tradicije i kulture jer, kako kaže, čovjek bez kulture i tradicije je čovjek bez svoga identiteta.

 

Tijekom “Božićnog sila”, obilježit će se i 50. godišnjica od prvog izdavanja nosača zvuka guslara Željka Šimića. Šimić je prvi album izdao 1967. godine pod nazivom “Andrijica Šimić – Gorski harambaša” i to je jedna od najstarijih guslarskih ploča u izdanju Jugotona i jedna od najstarijih hrvatskih guslarskih ploča.

 

U povodu te obljetnice na “Božićnom silu” Jure Miloš i Željko Šimić predstavit će zajednički nosač zvuka (CD) pod nazivom “Opsada Sigeta 1566”.

 

Uz gangaše i guslare u programu “Božićnog sila” u Grudama sudjelovat će i pjevač Mate Bulić.


Pogledajte kako je bilo prošle godine

 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio