BRITANSKI LORDOVI: Nezamislivo bi bilo očuvati muslimansku državu, ako se Hrvati i Srbi odcijepe

Datum objave: 10.01.2018   Broj čitanja: 575
U Izvještaju pod naslovom "Ujedinjeno Kraljevstvo i budućnost Zapadnog Balkana" pojedinačno se spominju samo dva političara iz Bosne i Hercegovine – predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, prenosi BHRT.
BRITANSKI LORDOVI: Nezamislivo bi bilo očuvati muslimansku državu, ako se Hrvati i Srbi odcijepe

 

Izvješće se, uz ostalo, bavi utjecajem Republike Hrvatske i Republike Srbije na događaje u okruženju Zapadnog Balkana, s posebnim naglaskom na utjecaj na Bosnu i Hercegovinu. Zanimljivo je da je ocjena utecaja Srbije na Bosnu i Hercegovinu mnogo blaže ocijenjena od utjecaja Hrvatske.

 

Ocjenjuje se da je utjecaj Hrvatske u Bosni i Hercegovini značajan, te se konstatira kako Hrvatska vodi politiku koja dopušta bilo kojem Hrvatu iz drugih zemalja da traže državljanstvo Republike Hrvatske što im, na taj način, otvara pristup zemljama Europske unije.

 

U izvješćuse, u ovom kontekstu, citiraju ocjene iz svjedočenja Sir Michaela Rosea pred Povjerenstvom za međunarodne odnose Kuće lordova pri britanskom parlamentu, ali i dijelovi iz izvještća visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka pred Vijećem sigurnosti Ujedinenih nacija (UN).

 

"General Michael Rose kaže da, aliko entitet Republika Srpska izglasa neovisnost od Bosne i Hercegovine, ‘mi ćemo završiti s hrvatskim elementom koji će težiti da se spoji s Hrvatskom i Europa će morati očuvati malu, neizvodljivu muslimansku državu u sredini’, nešto što je on opisao kao ‘nezamislivo’. U svom izvještaju UN-u iz 2017. godine, visoki predstavnik dr. Valentin Inzko pozvao se na hrvatske političare koji zagovaraju reorganizaciju zemlje po etničkim crtama, uključujući i stvaranje Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a u Bosni i Hercegovini, tvrdio je da sadašnji sustav uređenja s dva entiteta znači da su bosanski Hrvati lišeni temeljnih prava i podložni asimilaciji unutar Federacije (jednog od dva entiteta u Bosni)."

 

Lord Paddy Ashdown koji je također svjedočio pred Povjerenstvom za međunarodne odnose Kuće lordova. "Ako u Bosni i Hercegovini krene po zlu, po zlu će krenuti i u ostatku Balkana", rekao je Ashdown.

 

Spominjala se i opasnost od prisutstva vehabija i selefija u Sandžaku, ali i u Bosni i Hercegovini, gdje njihov utjecaj doseže i preko religijske sfere. - Oni pružaju različite javne usluge… Njihovo prisustvo je također utjecajno kada je riječ o društvenim normama. To se manifestira na način da veći broj žena slijedi islamski način oblačenja, zabrana točenja alkohola prisutna je na mnogim javnim mjestima, kao i kroz važnost prikaza vjerskih obreda u javnosti, što je svakodnevni poziv na molitvu", navodi se u Izvješću.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Beya11.01.2018 17:11 sati
    Pozdravljam dodjele prihvaćanje hrvata iz svih krajeva svijeta, ali pri tom ne treba dozvoliti, izdavanje dokumenata, onima koji su u vrijeme rata bili na protivničkoj strani. Napustili su RHrvatsku ili B&H zato što su se priklonoli krivoj strani a danas ti isti posto po to traže Hrvatsko državljanstvo... Takvima treba odlučno reci NE.
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio