Konzum se povlači s tržišta BiH

Datum objave: 11.01.2018   Broj čitanja: 1583
"Konzum se povlači s tržišta iz BiH", naslov je koji dominira svjetskim medijima koji prate trgovinska kretanja u cijelom svijetu.
Konzum se povlači s tržišta BiH

 

Prema pisanju European Supermarket Magazinea, postojeća prinudna uprava koncerna Agrokor planira prodati Konzum trgovinama na prostoru BiH. Službene izjave prinudne uprave Agrokora o budućem statusu Konzumovih trgovina u BiH nema, ali se već mjesecima špekulira kako će te trgovine kupiti nekoliko velikih bh. trgovačkih lanaca, a u prvom redu se potencira kao kupac jedan od najvećih trgovačkih lanaca Bingo iz Tuzle.

 

Još prošle godine obavljena je informacija kako trgovački lanac Bingo ima namjeru proširiti svoje trgovine, i to kupnjom lokacija na kojima je sada hrvatski trgovinski lanac Konzum. Jedna od tih lokacija je BBI centar u Sarajevu, a druga je u Jablanici, piše Večernji list BiH.

 

Konzum planira zatvoriti do 100 prodavaonica

Kako piše ESM, kao dio procesa restrukturiranja, čiji je cilj da se izbjegne bankrot, najveći hrvatski trgovinski lanac Konzum zatvorio je desetine prodavnica u Hrvatskoj u posljednjih šest mjeseci. Uglavnom je riječ o manjim marketima. Prošlog lipnja, direktor Konzuma Slavko Ledić najavio je da Konzum planira zatvoriti ukupno 80 do 100 prodavaonica.

 

Od početka 2018, kompanija je zatvorila dva velika supermarketa u Rijeci i Osijeku, piše ESM pozivajući se na hrvatski T-Portal. Market u Rijeci bio je najveća Konzumova prodavnica u Hrvatskoj na 5.000 kvadratnih metara.

 

Izvanredna uprava Agrokora tvrdi da su radnje u Rijeci i Osijeku proizvodile gubitke i nisu imale perspektivu. Uprava tvrdi da je zatvaranje radnji dio šireg plana optimizacije maloprodajne mreže.

 

– Kao dio procesa restrukturiranja, fokus je stavljen na povećanje efikasnosti i profitabilnosti svakog dijela kompanije uz istovremeno očuvanje radnih mjesta, a sve s ciljem postizanja dugoročno održivog biznisa, rekli su iz kompanije, dodajući da su svi radnici iz ovih radnji premješteni u druge prodavnice Konzuma.

 

Bingo zainteresiran za preuzimanje Mercatora u BiH

ESM dalje citira slovenski Dnevnik, koji je objavio da postoji interes za preuzimanje Agrokorovog maloprodajnog lanca Mercator u BiH.

 

Magazin prenosi neslužbena saznanja Dnevnika da su bh. kompanija Bingo i arapski investitori, te kompanije iz Srbije, navodno zainteresirani za Mercator, te da izvanredni upravnik Agrokora Ante Ramljak nema ništa protiv prodaje „po razumnoj cijeni“.

 

ESM također podsjeća da je dug Mercatora, prema posljednjim javnim podacima iz rujna 2017, iznosio 794 milijuna eura.

 

Dalje, ESM podsjeća da je Mercator nedavno prodao šoping centar na Novom Beogradu za 46 milijuna eura lokalnom konzorciju koji predvodi MPC Group u vlasništvu Petara Matića.

 

Cilj prodaje, koja uključuje samo objekta ali ne i maloprodajni biznis, je da se smanje dugovanja Mercatora prema bankama.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio