TRAGIČAN KRAJ POTRAGE NA VELEBITU: Osoba autom zapela u snijegu pa krenula pješice, putem se smrznula

Datum objave: 15.01.2018   Broj čitanja: 1124
- Mi kao spašavatelji četo puta apeliramo na sve koji borave u prirodi da se prethodno informiraju o svim bitnim činjenicama i pomno isplaniraju svoj boravak, uzimajući u obzir vremenske prilike, opremljenost, poznavanje terena i fizičku spremnost
TRAGIČAN KRAJ POTRAGE NA VELEBITU: Osoba autom zapela u snijegu pa krenula pješice, putem se smrznula

U prvim danima ove godine HGSS Stanica Gospić intervenirala je već dva puta. Tako je protekli tjedan intervenirala na poziv Hitne pomoći u Devčić Dragi, gdje je jedna osoba prilikom šetnje uz more pokliznula se, te prilikom pada slomila nogu.

 

Brzom intervencijom spašavatelja osoba je zbrinuta te transportirana do kola Hitne, objavio je GSS.

 

Dan nakon, spašavatelji opet dobili poziv za pomoć i to sa područja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

 

Spašavali su osobu koja je napustila automobil koji je zaglavio u snijegu na putu prema Zavižanu te krenula pješice prema planinarskom domu Zavižan.

 

Nakon nekoliko sati kako se osoba nije pojavila u planinarskom domu niti se vratila do auta suputnici iz vozila su pozvali pomoć.

 

Odmah po dojavi 13 spašavatelja s tri vozila krenuli su u akciju spašavanja. U 20 sati prvi tim spašavatelja je našao osobu, ali nažalost mrtvu.

 

- Vremenski uvjeti bilu su ekstremni, snijeg, magla, niska temperatura i jak vjetar, ali to nije ništa neobično za siječanj na Velebitu. Ono jedino što nama ljudima preostaje je prilagoditi se uvjetima na terenu i zakonima prirode, poštivati ih te biti svjestan svojih mogućnosti - objavio je GSS.

 

- Mi kao spašavatelji četo puta apeliramo na sve koji borave u prirodi da se prethodno informiraju o svim bitnim činjenicama i pomno isplaniraju svoj boravak, uzimajući u obzir vremenske prilike, opremljenost, poznavanje terena i fizičku spremnost, kako bi smanjili rizik od neželjenih događaja. U suprotnom vjerojatnost od sretnog ishoda je znatno manja od onog drugog. Zapamtimo i ovo: "Priroda nas nikada ne vara, mi smo ti koji sebe zavaravamo". Jean-Jacques Rousseau - apelira GSS, prenosi 24sata.hr.

 

FOTO: HGSS

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio