HLU Malič: Vukova ima na sve strane, zabilježeni napadi na ovce i na pse

Datum objave: 16.01.2018   Broj čitanja: 1256
U grudskim selima vukovi su u nekoliko navrata, pored ovaca, napadali pse i rastrgali ih, dok su u pojedinim dijelovima banjalučke regije primijećeni šakali s kojima se lovci bore.
HLU Malič: Vukova ima na sve strane, zabilježeni napadi na ovce i na pse

 

Mještani Dragićine u Grudama u strahu su od gladnih vukova koji haraju ovim krajem, gdje su ovih dana raskomadali psa, a takvo iskustvo imaju i stanovnici u mjestima Borajna i Tihaljina, gdje su takođe zabilježeni napadi divljih zvijeri na domaće životinje i pse.

 

Razlog najezde vukova u Hercegovini, prema pričama lovaca, je to što je zavladala glad nakon prošlogodišnjih požara u Dalmaciji pa su biokovski vukovi u potrazi za hranom proširili svoj teren.

 

Kako su za "Nezavisne" potvrdili iz Hrvatskog lovačkog udruženja "Malič" iz Gruda, zabilježeno je više napada na ovce u ovom kraju, a napadnuto je i osam pasa. Na sreću, vukovi dosad nisu nasrtali na ljude.

 

"Viđaju se na sve strane. Vukovi su životinje koje za noć mogu proći i po 80 km. Rijetko ih viđamo u čoporima, uglavnom se kreću sami", rekao je Emil Juričić iz ove udruge i dodao da vukovi kod nas nisu zaštićeni, te da su ih njegove kolege lovci odstreljivali.

 

Nakon završetka sezone lova pokušati će naći neko trajnije rješenje kako bi se zaštitili od gladnih životinja, čiji je broj za sada nepoznat.

 

"Nemamo podatke koliko vukova tumara šumama, ali tamo u četvrtom mjesecu, kada se završi sezona lova, moći ćemo okvirno znati koliko ih je bilo, jer su lovci okvirno vršili prebrojavanje", rekao je Jurčić i dodao da u ovom kraju ima i dosta lisica.

 

Nezavisne novine

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio