Hercegovačke tvrtke među 10 najbrže rastućih u BiH

Datum objave: 16.01.2018   Broj čitanja: 744
Poslovne novine su u suradnji s LRC-om uradile analitiku i rangiranje brzorastućih tvrtki u BiH i regiji u okviru realizacije novoga projekta pa je objavljena lista najbrže rastućih tvrtki u Bosni i Hercegovini posljednjih godina.
Hercegovačke tvrtke među 10 najbrže rastućih u BiH

 

Najbrže rastuće tvrtke u Bosni i Hercegovini posljednjih godina su Domod, Dramar metali, B.M.T. Engineering, Napredak transpromet, kompanija Logistika, Hotel Mostar, Portmatik iz Srebrenika, gračanički Fortob, Alumont iz Usore te sarajevski Finit Consulting.

 

Domod, koji se bavi trgovinom na malo u nespecijaliziranim trgovinama, ostvario je 2016. godine najveći promet, i to 23,649.378 KM, prenosi Klix.ba.

 

Pri rangiranju brzorastućih tvrtki, pored kriterija, korištena je i Složena godišnja stopa rasta (Compound Annual Growth Rate – CAGR) za razdoblje od 2014. do 2016. godine. CAGR tvrtke Domod za 2016. je 3.339.

 

Dramar metali iz Širokoga Brijega bavi se trgovinom metalne robe, instalacijskim materijalom, uređajima i opremom za vodovod i grijanje. Prihodi Dramara u 2016. iznosili su 2,226.226 KM.

 

Višemilijunske prihode u 2016. imale su i tvrtke Napredak, Logistika, Hotel Mostar, Portmatik, Fortob te Finit Consulting.

 

Odgovore na neka od najčešćih i najkompleksnijih pitanja i dilema u poduzetništvu danas je u svijetu moguće pronaći u brzorastućim tvrtkama, poduzetničkim zvijezdama koje u kontinuitetu povećavaju broj zaposlenih i imaju rast prihoda. Ove tvrtke danas predstavljaju jedan od značajnijih čimbenika koji imaju utjecaj na investiranje i ekonomski rast. Brzorastuće tvrtke su, zapravo, pokretačka snaga svjetske ekonomije u 21. stoljeću.

 

Osim toga, pozitivne prakse ovih tvrtki danas se u svijetu koriste kao model, budući da su njihovi poslovni procesi u savršenom skladu.

 

“Ne možemo reći da postoji općeprihvaćena definicija brzorastućih tvrtki. Originalna definicija potječe iz SAD-a i David Birch ju je 1979. godine koristio za subjekte koji su izražavali rast prihoda od najmanje 20 posto tijekom razdoblja od četiri godine, s početnim prihodom ne manjim od milijun dolara. Danas se upotrebljava veći broj različitih definicija ovih tvrtki, a najčešće se koristi varijacija OECD definicije koja je vrlo slična originalnoj. Pri rangiranju brzorastućih tvrtki, pored kriterija kao što su rast prihoda i rast broja zaposlenih, koristi se i složena godišnja stopa rasta (Compound Annual Growth Rate – CAGR)”, rekao je za poslovnenovine.ba profesor Ermin Cero, predavač iz oblasti financija na Međunarodnom sveučilištu Burch.

 

Prema njegovom mišljenju, razlog velikoga interesa za ove tvrtke zasnovan je na vrlo bitnim statističkim pokazateljima.

 

“Naime, iako općenito ove tvrtke obuhvaćaju nekih pet posto ukupnoga broja subjekata koji posluju na tržištu, one su ‘odgovorne’ za više od 50 posto rasta zaposlenosti, a u nekim slučajevima ovaj postotak ide i do 70 posto”, naveo je Cero.

 

Kada je riječ o BiH, brzorastuće tvrtke često nisu prepoznate od šire javnosti, iako njihova iskustva i modeli poslovanja mogu biti višestruko korisni za cjelokupno gospodarstvo. Analitika je pokazala da u BiH posluje 659 brzorastućih tvrtki koje su tijekom 2016. godine ostvarile 5,65 milijardi KM prihoda.

 

U odnosu na 2015. godinu, ove tvrtke su imale rast prihoda od 16,9 posto, kao i rast broja zaposlenih od 17 posto. Najveći broj brzorastućih tvrtki u BiH je u djelatnosti “trgovina na veliko” i to ukupno 75, a zatim slijede “trgovina na malo” kojom se bave 72 tvrtke, “cestovni prijevoz robe” kojim se bavi 51 tvrtka te 30 tvrtki u građevinarstvu.

 

“Imajući na umu značaj ove kategorije tvrtki i činjenicu da su one pogonsko gorivo ekonomskoga razvoja, od velike je važnosti identificirati ih i kod nas u Bosni i Hercegovini te ih prepoznati i odati im priznanje za njihov veliki doprinos razvoju ekonomije”, zaključio je Cero.

 

Najbrže rastuće tvrtke u BiH rangirane su prema financijskim izvještajima u posljednje tri godine, rastu prihoda, rastu broja uposlenih, bonitetnoj ocjeni, pozitivnoj dobiti..

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio