Misterij u BiH: U zemlju se slijevaju dijamanti, nitko ne zna gdje završavaju

Datum objave: 16.01.2018   Broj čitanja: 707
U BiH je porastao uvoz dijamanata i dragog kamenja, no nitko ne zna o čemu je točno riječ. Samo se pretpostavlja.
Misterij u BiH: U zemlju se slijevaju dijamanti, nitko ne zna gdje završavaju

Uvoz dijamanata, dragog kamenja, bisera i svile u Bosni i Hercegovini enormno je porastao, pa je u 2017. uvezeno 28 puta više dijamanata nego godinu ranije.

 

Uvoz dijamanata porastao je s 166.250 konvertibilnih maraka na 4.711.150 KM, dragog kamenja na 9.559.230 KM s 506.220 KM, uvoz bisera je porastao za 964.450 KM, dok je uvoz svile porastao sa 151.425,25 KM na 409.363,04 KM, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

 

Razlog tome ekonomski analitičar Predrag Duduković vidi i u činjenici da su kamate na oročenu štednju koje banke nude niske, pa da građani ulažu novac u stvari koje ne gube vrijednost.
“Građanima se više ne isplati da ulažu novac u banke, pa ulažu u neke stvari koje će u perspektivi biti još puno vrijednije i koje ne gube na vrijednosti, kao što su zlato, dijamanti, nekretnine, drago kamenje i drugo”, kazao je Duduković za Nezavisne novine.

 

Istaknuo je i da je baza uvoza dijamanata u 2016. godini bila vrlo niska te da je porast, kako kaže, donekle razumljiv.

 

Ekonomist Igor Gavran smatra, pak da je možda riječ o trgovinskim aktivnostima te pretpostavlja da možda ne ostaje sve u BiH. “Razlika između bogatih i siromašnih je sve ekstremnija, te ona mala skupina bogatih ljudi, čiji su prihodi san za prosječnog građanina, uzima visokovrijedne predmete, koje je onda puno jednostavnije negdje prebaciti nego gotov novac”, rekao je Gavran i dodao da su dijamanti idealni za takve radnje.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio