Obitelj priredila sve za pokop pa doznala da je baka ipak živa!

Datum objave: 27.01.2018   Broj čitanja: 1020
Tradicionalno, dogovoreni su svećenik i termin pokopa, koji je trebao biti održan danas u 15 sati, karmine u mjesnom odboru uz pečenku i gužvare i grobno mjesto.
Obitelj priredila sve za pokop pa doznala da je baka ipak živa!

Jučer je 95-godišnja Marija Matthias iz Semeljaca kod Đakova proglašena mrtvom. Ožalošćena rodbina je nakon primitka obavijesti o smrti bake počela pripreme za pokop, piše Glas Slavonije.

 

Tradicionalno, dogovoreni su svećenik i termin pokopa, koji je trebao biti održan danas u 15 sati, karmine u mjesnom odboru uz pečenku i gužvare i grobno mjesto.

 

 

U vrijeme priprema za pokop, starica je živa ležala u bolesničkoj sobi u osječkom KBC-u. Što se, zapravo, dogodilo, pokušao je doznati unuk Marije Matthias Josip Šogorić.

 

 

"Baka je bila smještena u jednom privatnom domu za starije. U četvrtak joj je bilo loše pa je odvezena u osječki KBC, gdje je bila na opservaciji, s njom je bio i Josip. U bolnici mu je rečeno neka ide kući, a da će baka biti smještena na nekom od odjela. Na kraju su je smjestili na gastroodjel. Istoga tog dana poslijepodne oko 16 sati zvali su nas iz doma da je baka preminula", ispričala je Šogorićeva supruga Mihaela. Pretpostavili su da je procedura takva, s obzirom na to da je baka bila u domu, da su iz bolnice prvo javili u dom o bakinoj smrti.

 

"Gazdi doma javljeno je da je baka umrla. Normalno, mi smo se uhvatili priprema, sve je priređeno, od doma za karmine, hrane, pogrebne firme za prijevoz pokojnika, čak je iskopano i pola rake. Međutim, kad je moj suprug otišao s osobnom iskaznicom u KBC kako bi sredio papire, nazvao me je i rekao kako je baka živa", dodala je Mihaela.

 

Baka Marija Matthias je najstarija žena u selu, rođena je 1923. godine. Obavijest o smrti bake obitelj je polijepila po cijelom selu, ali i susjednima, pa je jučer uslijedilo žurno skidanje osmrtnica.

 

"Možete misliti kako je bilo mom suprugu kada su mu u bolnici rekli da je baka živa. Nije mogao vjerovati pa su mu otvorili vrata sobe, gdje je baka ležala na krevetu", kazala je Mihaela.

 

Osječki KBC tvrdi kako nije zvao dom u kojem je bila baka

 

Iz Ravnateljstva osječke bolnice priopćeno je kako kod njih nije došlo do pogreške.

 

"Pacijentica M. M. (1923.) zaprimljena je u Klinički bolnički centar Osijek na Objedinjeni hitni bolnički prijam 25. siječnja 2018. u 9.17 sati u pratnji vlasnika Doma za stare i nemoćne Kanisek. Pacijentici je pružena potrebna liječnička pomoć te je nakon toga hospitalizirana na Klinici za unutarnje bolesti. Ravnateljstvo KBC-a Osijek nema saznanja da je bilo tko od naših djelatnika izvijestio Dom za stare i nemoćne Kanisek da je njihova štićenica preminula. Uvidom u evidenciju ispisa odlaznih poziva za dan 25. siječnja 2018. iz KBC-a Osijek, vidljivo je kako nije upućen poziv prema broju vlasnika Doma za stare i nemoćne Kanisek. Samim time ne možemo utvrditi istinitost navoda obitelji. Kao kontakt-osoba u našem sustavu naveden je unuk pacijentice te, prema protokolu KBC-a Osijek u slučaju smrti, nadležni liječnik obavještava isključivo osobu koja je navedena kao kontakt-osoba. Iskreno nam je žao zbog nastale situacije te se nadamo da će se utvrditi okolnosti koje su dovele do ovog slučaja", priopćeno je iz KBC-a Osijek.

 

S obzirom na to da neki od članova obitelji bake Marije Matthias žive u inozemstvu i da su odmah nakon vijesti o njezinoj "smrti" krenuli na put, vijest kako je ona živa zatekla ih je na pola puta prema Hrvatskoj.

 

"Neslana šala"

 

U Domu za starije i nemoćne osobe Kanisek u Ernestinovu, kako tvrdi vlasnik Ivan Kanisek, stigao je poziv da je starica preminula.

 

"Ako KBC Osijek tvrdi da nije uputio poziv, iako je osoba koja je nazvala rekla da zove iz Kliničkog bolničkog centra Osijek, ne znam što reći. U ovom vam trenutku ne mogu reći broj s kojeg je zvano jer radim takav posao da 24 sata moram biti dostupan i ne gledam telefonske brojeve s kojih me zovu. Imam spremljene brojeve u imeniku, no ako zove neki nepoznat broj koji nemam memoriran, javim se, ali ga ne pamtim. Taj telefon koristim isključivo za posao i primam brojne pozive. Ako tvrde da nije upućen ni jedan poziv prema mom telefonskom broju, jedino što mogu reći je da je to nečija neslana šala, ne znam kako bih to uopće formulirao. Ne mogu vjerovati da bi bilo koja osoba mogla prenijeti takvu informaciju, pogotovo što je žena, hvala dragom Bogu, još uvijek živa", kazao je Kanisek.

 

Na pitanje je li moguće da je dojava bila zlonamjerna i da mu netko "smješta", Kanisek je odgovorio: "I to je moguće. Konkurencija u poslu je velika. Mi smo otvorili objekt koji je kao takav jedan od rijetkih na području Slavonije i Baranje. Vjerujem da to može biti i neki danak ljubomori. Možda nekom smetam na tržištu, ni tu varijantu ne isključujem."

 

Glas Slavonije

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio