Ispijanje vrućeg čaja povećava rizik od obolijevanja od raka jednjaka

Datum objave: 06.02.2018   Broj čitanja: 473
Ispijanje vrućeg čaja može povećati rizik od obolijevanja od raka jednjaka, posebno ako mnogo konzumirate alkohol ili ste pušač, tvrdi se u novoj studiji koju su uradili kineski znanstvenici.
Ispijanje vrućeg čaja povećava rizik od obolijevanja od raka jednjaka

 

Rizik je velik i za osobe koje ne konzumiraju alkohol i cigarete. Ispijanje čaja toplijeg od 65 stupnjeva, povećava rizik od raka jednjaka za pet posto.

 

Znanstvenici su istaknli kako postoji logično objašnjenje jer vruć čaj može izazvati opekline na jednjaku koja organizam štiti od štetnih toksina.

 

Ova vrsta raka pogađa najviše ljude u dobi između 60 i 70 godina, a muškarci su rizičnija grupa. U ranoj fazi nema simptoma, ali kako raste pojavljuju se poteškoće u gutanju, poremećaj probave ili žgaravica, gubitak apetita i težine, bol u gornjem dijelu trbuha, prsima ili leđima.

 

Istraživanje je zasnovano na medicinskim dijagnozama 456.155 kineskih žena i muškaraca u dobi od 30 so 79 godina čije su stanje istraživači pratili 9,2 godine. Studija je objavljena u Annals of Internal Medicine.

 

Istraživači ističu da zbog ovoga ne trebate prestati piti čaj jer je zdrav, ali pazite da bude zagrijan na temperaturi manjoj od 65 stupnjeva, prenosi Klix.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio