U Hercegovini još nema naznaka za poskupljenjem kruha

Datum objave: 11.02.2018   Broj čitanja: 669
Informaciju hoće li kruh i pecivo poskupjeti potražili smo i u najvećem hercegovačkom pekarskom lancu.
U Hercegovini još nema naznaka za poskupljenjem kruha

 

Nakon stupanja na snagu Zakona o trošarinama i poskupljenja goriva u našoj državi, slijedi lančano poskupljenje svih životnih namirnica i usluga. U Republici Srpskoj najavili su kako će doći do poskupljenja brašna, a samim tim i pekarskih proizvoda, dok u Federaciji BiH tu odluku još razmatraju.

 

Skuplja žetva
Blago uvećane cijene tih artikala u trgovinama i pekarnicama dočekat će kupce u RS-u već krajem veljače. Prema najavama mlinara, brašno bi po vreći trebalo poskupjeti od 50 do 75 feninga, a kilogram nekoliko feninga.

 

Cijene na pekarskim proizvodima, i to ne svim, ne bi trebale porasti više od nekoliko feninga, a razlog nisu usvojene trošarine, već poskupljenje svih troškova proizvodnje.

 

Predsjednik Udruge poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo naglasio je kako će, zbog poskupljenja goriva, sigurno doći do veće otkupne cijene pšenice i žita jer nafta zauzima najveći udio prilikom proizvodnje.

 

Nije sa sigurnošću mogao reći kako će to uvjetovati i poskupljenje brašna i pekarskih proizvoda, međutim, naveo je kako je to logičan slijed.

 

"Pšenica će kod poljoprivrednika biti skuplja u otkupu sigurno za onaj iznos koliko je poskupjelo gorivo, dakle za 20 do 30 posto. Samo ako se uvede “plavi dizel” do vremena žetve, onda je moguće da ne dođe do poskupljenja, ali, prema trenutačnoj situaciji, poskupjet će pšenica i žito", kazao je za Klix.ba Bićo.

 

Direktor sarajevske pekarnice Aspek d.o.o. Džemal Aslani kazao je za Klix kako će djelovati u skladu s odlukama ostalih proizvođača u Federaciji BiH. Osim toga, dodao je kako poskupljenje pekarskih proizvoda ovisi o brašnu i ostalim energentima, kao i to da je došlo do zasićenja na tržištu kada je riječ o ponudi i da su u usporedbi s 2010. godinom cijene niže za 20 do 30 posto.

 

"Vjerojatno će u sljedećih tri do šest mjeseci doći do određenih promjena. Još je cijena brašna stabilna, međutim, s obzirom na trenutačnu situaciju, moguće je da dođe i do njegova poskupljenja. Ako bi došlo do povećanja cijena, to bi iznosilo blizu 10 feninga po kruhu težine 400 do 500 grama. Također, trošarine utječu i na poslovanje kompanije te smatram kako ćemo imati troškove pet prosječnih radničkih plaća", objasnio je Aslani.

 

Kretanja na tržištu
Informaciju hoće li kruh i pecivo poskupjeti potražili smo i u najvećem hercegovačkom pekarskom lancu.


"Za sada kruh i pecivo nisu poskupjeli, a hoće li doći do poskupljenja, to ćemo još vidjeti kad se cijene goriva i brašna ustabile na tržištu", kazali su nam iz pekarnica Suncokret. I iz drugih pekarnica su nam potvrdili kako poskupljenja za sada nije bilo i da ne znaju hoće li doći do rasta cijena njihovih usluga.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio