Automobilska industrija FBiH zapošljava 10.000 ljudi

Datum objave: 12.02.2018   Broj čitanja: 234
U automobilskoj industriji FBiH radi više od 10.000 radnika. Osim toga, kroz lance dobavljača, ova industrija osigurava veliki broj neizravnih radnih mjesta.
Automobilska industrija FBiH zapošljava 10.000 ljudi

Ovo je rečeno na sjednici sjednica Grupacije automobilske industrije koja je održana ovog tjedna u Gospodarskoj komori FBiH u Sarajevu.

 

Najvažniji partner za ovu industriju je Njemačka, s kojom imamo sve bolje odnose, te gdje je Grupacija prošle godine otvorila i ured.

 

Ako uzmemo u obzir svjetske trendove u automobilskoj industriji, a posebno sve značajnije učešće proizvodnje električnih vozila, veoma je važno držati priključak i biti spreman uhvatiti se u koštac sa promjenama, rečeno je iz Komore.

 

Članice Grupacije su konstatovale da je napravljen značajan iskorak ka sistemskom pristupu razvoju automobilske industrije u BiH.

 

U 2017. godini je započeta realizacija Projekta Razvoja automobilske industrije FBiH koji je osigurao snažnije prisutvo Grupacije na tržištu Njemačke.

 

Pozdravljeno je i konačno donošenje odluka Vijeća ministara BiH o oslobađanja od plaćanja carina na uvoz strojeva za proizvodnju, iako se na njeno donošenje čekalo više od dvije godine.

 

Jedna od najvažnijih točaka dnevnog reda sjednice je bila izrada plana rada Grupacije za 2018. godinu, gdje su definirani prioriteti djelovanja Grupacije koji će se realizirati kroz različite sektore Gospodarske komore FBiH.

 

Relizacija aktivnosti definisanih projektom kroz maksimalno korištenje ureda Grupacije u Wolfsburgu treba biti glavni promotivni cilj i glavni alat za jačanje i razvoj automobilske industrije BiH.

 

Izlaganje na sajmu dobavljača Volkswagena IZB 2018, u listopadu ove godine, prema procjenama lidera bh. automobilske industije, će pružiti ogromne mogućnosti firmama i kroz razgovore sa potencijalnim partnerima i uvidom u inovativna rješenja, dođu do novih znanja i poslovnih partnera, piše Biznisinfo.ba

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio