Novi nameti: Od 1. ožujka u BiH poskupljuje 67 vrsta cigareta

Datum objave: 13.02.2018   Broj čitanja: 1913
Nakon što su od 1. siječnja u Bosni i Hercegovini na snazi nove cijene cigareta, od 1. ožujka će, dodatno, poskupjeti 67 vrsta cigareta.
Novi nameti: Od 1. ožujka u BiH poskupljuje 67 vrsta cigareta

Bit će to novi udar na džepove pušača, a svoje cijene će podići kompanija TDR Sarajevo.

 

Iz TDR-a su kazali da su Upravi za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UNOBiH) već prijavili da će doći do novih poskupljenja određenih vrsta cigareta.

 

"Promjena maloprodajne cijene, odnosno novi cjenovnik proizvoda s maloprodajnom cijenama važeći će biti od 1. ožujka", priopćeno je iz TDR-a. Šezdeset i sedam vrsta cigareta poskupjet će do 20 feninga, piše Radiosarajevo.ba.

 

Za 10 feninga poskupjet će sve vrste Yorka, a za kutiju će biti potrebno izdvojiti 4,50 KM. Također će za 10 feninga poskupjeti sve vrste Dunhilla, Lucky Strikea, Pall Malla, Rothmansa, Eve Slims, Aure, Codea, 8, Dive i Royala.

 

Za 20 feninga će poskupjeti Drina Gold, Drina Silver i Drina Jedina, dok će Drina Gold 18, Drina Denfine HP 18 i Drina Denfine poskupjeti za 10 feninga.

 

Kako je već spomenuto, ovo je drugo poskupljenje cigarate u BiH od početka ove godine.


Iz UNO BiH su naveli da je, iako su od 1. siječnja 2018. godine na snazi nove cijene cigareta, formiranje cijena slobodno u ovisnosti od kompanije i proizvođača. Ističu da veliki distributeri sami formiraju maloprodajne cijene u skladu sa svojom poslovnom politikom te da cijene cigareta i duhana mogu promijeniti bilo kada u toku godine.

 

Inače, pakovanju cigareta bh. građani plaćaju dvije vrste akciza - proporcionalnu i fiksnu.

 

Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2018. godinu je definirano da će se od 01. siječnja 2018. godine, na cigarete plaćati sljedeća akciza:

- proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta

- specifična akciza u iznosu od 75 KM za 1.000 komada, odnosno 1,50 KM za pakiranje od 20 komada

 

Akciza na duhan za pušenje u 2018. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 posto minimalne akcize na cigarete u 2018. godini i iznosi 104 KM po kilogramu. Odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH s politikom akciza na cigarete u Europskoj uniji.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio