Istraživanja: Radno vrijeme od osam sati pogubno za ljudski organizam

Datum objave: 16.02.2018   Broj čitanja: 657
Rezultati brojnih istraživanja, provedenih prethodnih godina, pokazali su da je osmosatno radno vrijeme pogubno za ljudski organizam.
Istraživanja: Radno vrijeme od osam sati pogubno za ljudski organizam

Također, različite studije su pokazale da dužina trajanja radnog vremena nema nikakve veze s tim koliko su uposlenici učinkoviti i produktivni.

 

Mnogi stručnjaci tvrde i kako je osmosatno radno vrijeme definitivno zastarjeli koncept u današnjim društvenim uvjetima.

 

Istraživač ciklusa sna Nathaniel Kleitman otkrio je koncept "osnovni ciklus odmaranja", tvrdeći da ljudska tijela funkcioniraju na devedesetominutnom razdoblju u toku noći između dubokog i laganog sna.

 

Prema rezultatima njegovih studija, isto to se događa i u tijekom dana zbog čega je ljudima potrebno više pauza kako bi bili produktivni.

 

Profesor Travis Bradberry je predložio model prema kojem je idealan odnos rada i odmora 52 minuta rada i 17 minuta odmora.


Istraživanje koje je proveo je pokazalo da su uposlenici koji su na ovaj način održavali spomenuti balans imali zavidan nivo fokusiranosti na posao i radne obaveze.

 

Švedska je također eksperimentirala sa smjenama od šest sati u staračkom domu. Prvi izvještaji su potvrdili da su medicinske sestre bile sretnije, imale su više energije i bile su mnogo produktivnije. Međutim, čim su se vratili na stari sistem, medicinske sestre su se žalile na povećani umor i iscrpljenost, piše Anadolija.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio