Cijene nafte porasle više od tri posto drugi tjedan zaredom

Datum objave: 26.02.2018   Broj čitanja: 1237
Na kraju 2017. proizvodnja u SAD-u dostigla je najviši nivo od 1970.-ih godina.
Cijene nafte porasle više od tri posto drugi tjedan zaredom


Na svjetskim tržištima cijene nafte prošli tjedan su porasle više od tri posto, drugi tjedan zaredom, što je posljedica poremećaja proizvodnje u Libiji i naznaka smanjenja zaliha u svijetu.

 

Na londonskom tržištu cijena barela je prošli tjedan porasla 3,6 posto, na 67,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,1 posto, na 63,60 dolara.

 

Rast cijena je potaknulo nekoliko vijesti, između ostalog, o zatvaranju naftnog polja El Feel u Libiji, na kojem se proizvodi 70.000 barela dnevno. Ta zemlja, inače, proizvodi milijun barela dnevno, ali uz velike oscilacije zbog nemira.

 

Podršku cijenama pružila je i izjava saudijskog ministra energetike Khalida al-Faliha da očekuje dalji pad globalnih zaliha, čime je poručio da sporazum vodećih proizvođača o ograničenju opskrbe radi spuštanja globalnih zaliha donosi željene rezultate.

 

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i neki drugi proizvođači, uključujući Rusiju, smanjili su proizvodnju od siječnja 2017. godine za 1,8 milijuna barela dnevno ili gotovo 2 posto globalne proizvodnje kako bi se uravnotežile prevelika ponuda i nedovoljno snažna potražnja. Tako je, između ostalog, prošli tjedan objavljeno da su zalihe u SAD-u pale za 1,6 milijuna barela, javlja SEEbiz.

 

Nema sumnje da se tržište nafte vraća u ravnotežu. Mnoge agencije zabilježile su pad zaliha, pa i u SAD-u, i mislim da će se taj trend nastaviti i u cijeloj 2018. godini, kazao je saudijski ministar.

 

Međutim, nastojanja OPEC-a remeti rast proizvodnje i izvoza SAD-a. Na kraju 2017. proizvodnja u SAD-u dostigla je najviši nivo od 1970.-ih godina, a procjenjuje se da će do kraja ove godine dosegnuti rekordnih 11 milijuna barela dnevno.

 

Zajedno s proizvodnjom, raste i izvoz SAD-a, pa je prošli tjedan dosegnuo 2 milijuna barela dnevno, nadomak rekordnom nivou.


Grude.com/FENA

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio