Inspektori zatekli 195 radnika 'na crno', izdali kazne u iznosu od 705.242 KM

Datum objave: 08.03.2018   Broj čitanja: 539
Federalni inspektori su u prva dva mjeseca ove godine izvršili 1.356 nadzora i izdali 339 rješenja kojima su naložene upravne mjere.
Inspektori zatekli 195 radnika 'na crno', izdali kazne u iznosu od 705.242 KM

 

U tom razdoblju je sačinjeno 1.129 zapisnika; izdano 406 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 705.242 KM, a za naplatu je evidentiran iznos od ukupno 92.766,7 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak.

 

Federalni tržišni inspektori su, u toku vršenja inspekcijskih nadzora, zapečatili tri objekta zbog obavljanja djelatnosti bez odobrenja nadležnog organa, te, zbog neispravnih deklaracija, privremeno stavili van prometa robu u iznosu od skoro 1,079.808 KM.

 

U suradnji s županijskim inspekcijama rada, a prema dostupnim informacijama, zatečeno je 195 radnika "na crno".

 

U prekograničnom prometu roba izvršena su 17.397 inspekcijska nadzora, izdan je 201 fitocertifikat, uzeto 788 uzoraka, te naplaćeno 897.404,10 KM za takse i naknade na graničnim prijelazima i carinskim ispostavama u FBiH.

 

Posebna pažnja posvećena je proizvođačima, kooperantima i izvoznicima poljoprivrednih proizvoda. Inspekcijskim kontrolama obuhvaćene su špediterske kuće, turističko-ugostiteljski objekti, trgovine na veliko i malo, subjekti za proizvodnju, prodaju i distribuciju hrane.

 

Poseban naglasak stavljen je na višednevnu kontrolu Arcelor Mittala Zenica i Global Ispat Koksne Industrije” d.o.o. Lukavac (GIKIL), koju su izvršili multidisiplinarni inspekcijski timovi sačinjeni od strane inspekcije za okoliš, građevinske inspekcije, vodne inspekcije, inspekcije zaštite na radu, inspekcije rada za oblast radnih odnosa, te tržišne inspekcije. Kao rezultat ovih nadzora, doneseno je više upravnih i kaznenih mjera, te je podnesena prekršajna prijava u iznosu od 33.000 KM.

 

Također, intenzivno su vršene kontrole u oblasti cestovnog prijevoza, a posebna pažnja je posvećena nelegalno postavljenim objektima u cestovnom pojasu na području Županije  Sarajevo, kao i kontrole u rudnicima i jamama.

 

Federalni inspektori su u okviru redovnih inspekcijskih nadzora vršili i nadzore po predstavkama građana, putem mješovitih timova iz sastava inspekcija - inspekcija rada i zaštite na radu, tržišna i turističko-ugostiteljska, prometna , poljoprivredna, šumarska, veterinarska, sanitarno-zdravstveno- farmaceutska i inspekcija za hranu, vodna, urbanističko-ekološka i tehnička inspekcija. Kontrole su vršene u svih deset županija u FBiH.

 

Pored toga, redovne aktivnosti Federalne uprave za inspekcijske poslove bile su usmjerene na suzbijanje najprepoznatljivijih oblika sive ekonomije - rada "na crno", neizdavanja fiskalnih računa i rada bez odobrenja nadležnog organa, kao i drugih pojavnih oblika sive ekonomije, koje su provodili tržišni inspektori, inspektori rada, saobraćajni inspektori, te druge federalne inspekcije, priopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Ja08.03.2018 14:40 sati
    Radnici će i dalje raditi na crno,inspektori će progledati kroz prste vlasnicim,normalno uz poticaj😀😀😀😀
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio