Na predstavljanju nove Dujmovićeve knjige 'Tko je ubio Zvonka Bušića?' Predsjednica i Medved, Julienne Bušić dočekana višeminutnim pljeskom

Datum objave: 09.03.2018   Broj čitanja: 1370
Knjiga 'Tko je ubio Zvonka Bušića?' autora Tihomira Dujmovića predstavljena je u dupkom punoj dvorani Vijenac u sklopu Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu. Knjigu uz autora promoviraju Milan Ivkošić i Marijan Knezović.
Na predstavljanju nove Dujmovićeve knjige  'Tko je ubio Zvonka Bušića?' Predsjednica i Medved, Julienne Bušić dočekana višeminutnim pljeskom

 

Prilikom ulaska Julienne Bušić s obitelji u dvoranu, cijela dvorana je ustala na noge i pljeskala nekoliko minuta.

 

Na predstavljanje su došli predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja sjedi pored Julienne, ministar branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, saborski zastupnik Željko Glasnović, zatim Andrija Hebrang, Zdravko Tomac, Antun Vrdoljak...

 

Okupljenima se obratio Marijan Knezović, rekavši da, kada govorimo o velikim ljudima, a još više o velikim idealima, važno je raščlaniti pojmove.

 

"Važno je znati terminologiju i na ispravan način je primjenjivati. Kao mlada osoba mi se čini da smo tu nekako učinili možda najveći propust s našim pokojnim Zvonkom. Iako vjerojatno 99 posto nas u ovoj prostoriji Zvonku smatra herojem, nekako se u naš medijski narativ uvukla priča kako je bio terorist. Ne čudi nas mlade osobe što se to održavalo nekoliko desetljeća u represivnom režimu, ali ako nismo raščlanili pojam da je Zvonko Bušić heroj hrvatskog naroda, onda moramo raditi ponovno domaću zadaću”, kazao je Knezović.

 

Milan Ivkošić podsjetio je da je Predsjednica posjetila Zvonka Bušića u zatvoru u Americi.

 

“Na pitanje iz naslova imam svoj dogovor - ubila ga je domovina koja nije mogla podnijeti toliku ljubav, odanost, spremnost na žrtvu…”, rekao je Ivkošić.

 

S knjigom je paralelno nastala i istoimena predstava čija će se premijera održati 9. ožujka s početkom u 20 sati, u Centru za kulturu Trešnjevka.

 

Predstavu je scenski adaptirao Robert Kurbaša, koji u predstavi igra zajedno s Anom Vilenicom, uz alternaciju Lucije Dujmović. Predstava će se izvoditi prema tekstu Tihomira Dujmovića iz njegove knjige ''Hrvatska u raljama djece komunizma''.

 

Također, u ožujku u istom kazalištu su dogovorena još četiri termina repriznih izvedbi (10., 11., 23. i 30. ožujka). Nakon toga glumci odlaze na turneju širom Hrvatske.

 
Više fotografija i videa pogledajte na portalu direktno.hr.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio