Petar Ćorluka: Država mora smanjiti davanja na plaće

Datum objave: 12.03.2018   Broj čitanja: 1216
Kompanija Violeta iz Gruda, jedan je od vodećih bh. proizvođača, ali i izvoznika. Njeni proizvodi već duže od desetljeće u regiji su poznati kao brend "made in BiH".
Petar Ćorluka: Država mora smanjiti davanja na plaće

"Violeta" je osnovana 2001. godine, a nakon više od 16 godina ova kompanija zapošljava više od 900 radnika u 13 poslovnica u BiH i Hrvatskoj, te raspolaže asortimanom većim od 200 različitih proizvoda u 15 higijenskih kategorija.

 

Vlasnik "Violete" i predsjednik Uprave ove kompanije Petar Ćorluka u razgovoru za Radiosarajevo.ba kaže da se u posljednje vrijeme najviše bave izvozom.

 

"Tržište u BiH se, nažalost, smanjuje. Ljudi se sve više iseljavaju. Rađa se i manji broj djece. Nama promet mora rasti da bi mogli zapošljavati nove ljude i da bi mogli investirati u nove projkte, tehnologije, linije", kaže Ćorluka.

 


U ovoj godini planiraju investirati više od 20 milijuna KM u nove strojeve i sale. Ćorluka ističe da su nedavno u Bihaću pretrpjeli određenu štetu kada im je snijeg uništio skladište, zbog čega je u pripremi investicija radi obnove ovog objekta. Otkrio nam je u koje su zemlje nedavno otišli "Violetini" proizvodi.

 

"Odlične rezultate imamo u Kataru. Nedavno je otišlo i nekoliko pošiljki u Kirgistan, imamo pregovore u Litvaniji. U Sloveniji i u Hrvatskoj smo zabilježili rast, jednako i u Srbiji. Njemačka, Rusija, Francuska, tu naše učešće nije veliko, jer za te zemlje morate imati ogromne kapacitete. Mi se stoga i dalje orijentiramo prema manjim zemljama i tu smo dobro konkurentni i raste nam izvoz", ističe Ćorluka.

 

Pitali smo ga u kojoj mjeri raste svijest prema domaćim proizvodima.

 

"Mislim da je domaće tržište stabilno. Mi imamo dobru poziciju i nastojimo bh. potrošačima prezentirati neke nove vrijednosti i proizvode. Ali ne vidim da poslodavci imaju neke velike pomake u dijalogu s vlastima. Moraju se svi potruditi da bi se poboljšao ambijent u BiH", govori Ćorluka.


Potcrtao je da je spas u novim zapošljavanjima, no ne mogu se svi gospodarstvenici jednako baviti razvojem i konkurentnošću.

 

"Sigurno je da su problem i ogromna opterećanja na plaće, koja bi trebalo smanjiti. Davanja na plaće su veća nego bilo gdje na svijetu i tu je odmah konkurentnost ugrožena, jednako kao i investicije. Država bi više naplatila kada bi u BiH bio veći broj zaposlenih, a ne veća davanja po zaposlenom", zaključio je vlasnik kompanije Violeta u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Realnost13.03.2018 00:30 sati
    Poštovani gospon Ćorluka, meni je drago da poslovanje napreduje samo bi mi bilo još draže da to osjete i Vaši zaposlenici. Kad sam negdje drugo van BiH ponosim se i drago mi je vidjeti Vaše proizvode ali ovdje doma samo se sjetim rada onda mi to nije to ;)
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio