Institucije ne raspolažu nikakvim informacijama o tržištu Bitcoina u BiH

Datum objave: 14.03.2018   Broj čitanja: 889
Institucije Bosne i Hercegovine ne raspolažu nikakvim informacijama o rasprostranjenosti tržišta virtualne valute bitcoin u Bosni i Hercegovini.
Institucije ne raspolažu nikakvim informacijama o tržištu Bitcoina u BiH

 

Komisija za financije i proračun Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zatražila je od Ministarstva financija BiH da dostavi informaciju o rasprostranjenosti tržišta i upotrebi virtualne valute bitcoin u BiH.

 

Iz Ministarstva financija BiH poručili su da oni nisu nadležni za realizaciju ovog zaključka, odnosno da ne raspolažu podacima za pripremu informacije. Iz tog razloga zatražili su od Centralne banke BiH da dostavi tražene informacije ukoliko njima raspolaže.

 

Centralna banka BiH odgovorila je da ne raspolaže nikakvim informacijama o rasprostranjenosti tržišta virtualne valute bitcoin u Bosni i Hercegovini te da se sve bitcoin transakcije obavljaju putem vizuelne neregulirane mreže.

 

"U nekim zemljama također postoje i bankomati za kupovinu i prodaju samog bitcoina za lokalnu valutu, ali isti ne postoje u BiH", navedeno je u odgovoru Centralne banke BiH.

 

Ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda u dopisu upućenom Komisiji za financije i budžet naveo je da slijedom navedenog službene institucije BiH ne raspolažu potrebnim informacijama koje bi na odgovarajući način predstavljale realizaciju zaključka Komisije za financije i proračun Parlamentarne skupštine BiH.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio