'HNS predvođen HDZ-om BiH će ponovno uvjerljivo pobijediti'

Datum objave: 23.03.2018   Broj čitanja: 673
Član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a Dragan Čović održao je pres-konferenciju nakon sjednice Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice BiH.
'HNS predvođen HDZ-om BiH će ponovno uvjerljivo pobijediti'

 

On je rekao da ustavne promjene nisu tema i da se u BiH bez izmjene Ustava može doći do adekvatnih izmjena izbornog zakonodavstva, bez obzira na to kakav model primijenili.

 

Kazao je da je cilj bošnjačkih stranaka u Sarajevu da ponovo biraju člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

 

Čović je rekao i da će iduće sedmice u BiH biti predstavnici State departmenta, s kojima će se razgovarati o izmjenama Izbornog zakona BiH. 

 

Dodao je da je njegov stav vrlo jednostavan, a to je do kraja provesti odluku Ustavnog suda.

- Bitno je da se osigura da imamo legitimnost predstavnika, da hrvatski narod ima svog predstavnika - kazao je Čović.

 

On je kazao i da mu ne pada na pamet da HDZ uređuje odnose na bošnjačkoj političkoj sceni, tako da s te strane ne brine o tome ko će biti parlamentarna većina.

- Oni u konačnici imaju isti interes kada je riječ o HNS-u. Želja je ponovo birati izaslanike u domovima naroda i člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. To se čak i ne krije - rekao je Čović.

 

Osvrnuo se i na najavljeni zajednički izlazak na izbore Hrvatskog narodnog sabora BiH, kao i učestale kritike koje dolaze iz druge najjače stranke tog bloka – HDZ 1990.

- Na posljednjoj sjednici koja je bila u Mostaru imali smo jedinstven stav svih stranaka HNS-a, na sjednici u Vitezu nisu bili predstavnici Devedesetke, ne znam iz kojih razloga. Svi drugi prisutni su se izjasnili, a bilo je deset predstavnika stranaka, da zajedno idemo na izbore. Nakon toga je došlo očitovanje u medijima iz HDZ-a 1990, ja ga uvažavam ma kakvo ono bilo. Navikli smo mi na njihove turbulencije i kad predsjednik stranke dogovara s nama, njegovi županijski odbori nam pišu priopćenja. Bolje da se piše s vrha stranke - rekao je Čović.

 

Smatra da će imati jednu veliku većinu stranaka koje žele zajedno ići na izbore. 

 

- Ova politička opcija će na izborima dobiti uvjerljivu većinu, a svatko ima pravo procjenjivati. I posljednji put je Devedesetka procjenjivala da je dobro praviti kalkulacije s SDA. Oni su to radili, a završili su kako su završili. Ja ih mogu samo pozvati da razmisle da HNS ima svoje posebno mjesto -kazao je Čović.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio