Donosimo raspored svetih misa i obreda u župi Grude u Velikom tjednu! Organizira se i molitva na Križevcu

Datum objave: 26.03.2018   Broj čitanja: 7318
Jučerašnjim blagdanom Cvjetnice započeo je Veliki tjedan. U njemu se katolici prisjećaju Isusove muke i smrti, zatim pobjede života nad smrću.
Donosimo raspored svetih misa i obreda u župi Grude u Velikom tjednu! Organizira se i molitva na Križevcu

 

Donosimo raspored svetih misa i obreda u Velikom tjednu:

 

Blagdan: Veliki četvrtak

Vrijeme: 18.00 sati

Crkva svete Katarine u Grudama

 

Sveta misa u četvrtak, u crkvi svete Katarine u Grudama, je u 18.00 sati. Vjernici se tada prisjećaju Posljednje večere, kada je ustanovljena euharistija i svećenički red. Tom misom počinje Vazmeno trodnevlje.

 

Također održati će se i klanjanje. Kako svjedoči Evanđelje, Isus se poslije večere s učenicima uputio u Getsemanski vrt. Tamo ga je oblijevao krvav znoj dok se molio. Stoga vjernici kao uspomenu na ovo Isusovu molitvu provode uru klanjanja u svojim crkvama. Sam je Isus zapitao svoje učenike: "Niste li mogli probdjeti barem jednu uru moleći sa mnom?"

 

Blagdan: Veliki petak

Vrijeme: 16.00 sati

Crkva svete Katarine u Grudama

 

Na Veliki petak, zvona na crkvi svete Katarine, ni u ostalim crkvama neće zvoniti. Taj dan je spomendan Isusove muke i smrti, i jedini dan u godini kada nema svete mise. Oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika što simbolizira kako je s Isusa svučena odjeća, tj. njegovu ogoljenost, ali je to ujedno i znak povučenosti, tišine, žalosti, nesvečanosti i tuge za umrlim Učiteljem. Post i nemrs obvezni su tog dana. Obredi Velikog petka i ljubljenje križa u crkvi svete Katarine počinje u 16.00 sati.

 

Blagdan: Velika subota

Vrijeme: 20.00 sati

Crkva svete Katarine u Grudama

 

Velika subota, dan je tišine i molitve. Navečer, u 20.00 sati, kada počinje sveta misa u grudskoj crkvi, zazvoniti će sva zvona. Za Veliku Subotu karakteristično je Vazmeno bdjenje koje se slavi noću te stoga nije prikladno da započne prije nego padne noć, a treba završiti prije svanuća nedjelje. Vjernici se okupljaju oko ognja kojeg svećenik blagoslovi. Tim se plamenom upali i uskrsna svijeća koja predstavlja samog Isusa Krista. Svećenik na svijeću stavlja simbole A i Ω. To označava Krista koji je i početak i svršetak. Također se na svijeću stavljaju brojevi tekuće godine. Narav znaka iziskuje da se svake godine u Vazmenom bdjenju blagoslivlje nova uskrsna svijeća, napravljena od prirodnoga voska. Uskrsna svijeća kroz čitavo vazmeno vrijeme stoji kod ambona i pali se u svim zajedničkim bogoslužnim činima. Upravo tim bdjenjem vjernici započinju slaviti Uskrs. Te večeri blagosloviti će se hrana koja se jede na sam Uskrs.

 

Blagdan: USKRS (Nedjelja)

Vrijeme: 7.30, 8.30, 11.00 sati

Crkva svete Katarine u Grudama

 

U nedjelju, na blagdan Usrksa, najveći kršćanski blagdan, svete mise u Grudama su u uobičajenom vremenu 7.30, 8.30 i pučka sveta misa u 11.00 sati.

 

Također, tradicionalno Župa Grude organizira put na Brdo Križevac u Međugorju, na Veliki petak, u jutarnjim satima. Tko želi ići, može se javiti u Župni ured Grude, gdje će grudski franjevci objasniti detalje puta.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio