Namirnice za uskrsnu trpezu kupujte s oprezom

Datum objave: 30.03.2018   Broj čitanja: 685
Uskrs je pred vratima, pripreme za proslavu najvećeg kršćanskog blagdana već su u tijeku.
Namirnice za uskrsnu trpezu kupujte s oprezom


Ono što svi želimo je proslaviti ga s najmilijima, nerijetko uz vrlo bogatu trpezu, piše Večernji list BiH. No, ono na što moramo usmjeriti posebnu pozornost pravilan je i siguran odabir namirnica kako bismo smanjili mogućnost zaraza koje se prenose hranom.

 

Kako bismo svi sigurno proslavili ovaj veliki kršćanski blagdan, istražili smo kako sigurno kupovati, skladištiti, pripremiti namirnice...

 

Svježe namirnice
Kuhana, ispuhana, obojena umjetnim bojama ili pak ukrašena na tradicionalan način – jaja su neizostavan simbol Uskrsa. Kako biste izbjegli pojavu bolesti podrijetlom iz hrane, važno je znati kako pravilno postupati prilikom pripreme, ukrašavanja i konzumacije jaja. No, ono što je najvažnije jest da jaja, kao i ostatak hrane, kupujete od provjerenih izvora te da namirnice budu svježe.

 

Svježina jajeta može se provjeriti ako se jaje stavi u čašu hladne vode. Svježe jaje ostane na dnu, dok starije jaje pluta na površini, što je posljedica zračnog džepa u jajetu, koji je veći što je jaje starije. Kada je pak riječ o bojanju jaja, većina se ljudi radije odlučuje ukrašavati prethodno kuhana jaja. No, i tu treba biti oprezan. U svakom slučaju, preporučuje se da jaja budu skuhana prije samog bojanja.

 

Prilikom kupnje umjetnih boja za jaja, potrebno je vidjeti jesu li označene kao prehrambene boje. Osim toga, jaja možete obojiti i na dobre stare prirodne načine koristeći ljusku luka, iako to iziskuje nešto više vremena.

 

Zalihe hrane
Kada govorimo o ostalim namirnicama i njih, također, treba oprezno kupovati. Meso, mlijeko i mliječne proizvode potrebno je u što kraćem roku smjestiti u hladnjak. Poseban naglasak stavlja se i na kupnju zaliha hrane koja se može iskoristiti najdulje za tjedan dana, što se posebno odnosi na mesne proizvode koje je prilikom kupnje potrebno odlagati u posebne vrećice.

 

Ako se kupuju smrznute namirnice, njih treba kupiti na samom završetku kupnje te ih što prije staviti na odgovarajuću temperaturu.

 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio