Grudska Violeta vodeća na tržištu higijene, povećala prednost nad Procter & Gamble

Datum objave: 30.03.2018   Broj čitanja: 720
Violeta je mjerilo za mjerenje uspješnosti igrača u većini kategorija finih tkiva i higijenskih kategorija.
Grudska Violeta vodeća na tržištu higijene, povećala prednost nad Procter & Gamble

Violeta d.o.o. Grude lider je na tržištu finih tkiva (papirne maramice, toaletni papir, salvete...) i higijenskih proizvoda u Bosni i Hercegovini, pokazuje analiza analitičke kuće Eromonitor, izvještava Indikator.ba.

 

-Violeta je mjerilo za mjerenje uspješnosti igrača u većini kategorija finih tkiva i higijenskih kategorija. Violeta je počela s toaletnim papirom, ali je proširila proizvodnju na većinu higijenskih kategorija u proizvodnom i marketinškom portfelju, navodi Euromonitor.

 

Zbog ekstremne korporativne nestabilnosti u Konzumu, glavnom igraču u suvremenoj prodaji prehrambenih proizvoda, snažna ekspanzija supermarketa, hipermarketa i maloprodajnih prodavanica poništena je u drugom dijelu razdoblja. To je otvorilo malo mjesta za oporavak nezavisnih malih trgovaca, ali prave zvijezde koje se dižu iz distribucijskog krajolika u higijeni su drogerije/parafarmacije, gdje dominiraju dva lanca: dm i Cm, konstatira Euromonitor.

 

Domaći i regionalni lanci dominiraju u prodaji finih tkiva u BiH.


-Violeta je sve više izložena konkurentskim napadima, posebno kompanija Drenik ND d.o.o. i Paloma d.d., koji se sve više oslanjaju na cijenu kako bi povećali privlačnost svojih proizvoda nasuprot Violetinim, navodi se u analizi.

 

Iako je potražnja za privatnim etiketima u maloprodaji finih tkiva u porastu, vodeći privatni lider u maloprodaji - Konzum d.o.o. - gubi udio.


- Konzumov gubitak udjela ima veze s ukupnom slabom izvedbom u maloprodaji, a ne s problemima potrošača s privatnim etiketama, ocjenjuje Euromonitor.

 

Violeta je povećala svoju prednost nad Procter & Gambleom u sanitarnoj zaštiti 2017. godine.


- Žene više preferiraju standardnu kvalitetu i pristupačne proizvode nego skuplje međunarodne marke dodatne vrijednosti, zaključuje Euromonitor.

 

Kada su u pitanju brisači (baby maramice za brisanje i ostalo), Violeta je zabilježila pad vrijednosti udjela u 2017. godini, ali je i dalje daleko ispred svojih konkurenata.


Violeta brisači dominiraju na policama u većini maloprodajnih formata u Bosni i Hercegovini, a tvrtka je mjerilo za sve druge igrače u ovoj kategoriji, navodi Euromonitor.

 

Trenutni nivo potrošnje po stanovniku u finim tkivima i higijeni u Bosni i Hercegovini znatno je niži od nivoa u ekonomski razvijenijim tržištima, što je prema, Euromonitoru, jasan pokazatelj da ovo tržište ima značajan potencijal rasta.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2018
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio