Velika subota - dan tišine i molitve

Datum objave: 31.03.2018   Broj čitanja: 433
Velika je subota, dan koji najavljuje dolazak najvećeg kršćanskog blagdana - Uskrsa.
Velika subota - dan tišine i molitve

Zajedno s Velikim četvrtkom, Velikim petkom i Uskrsom čini Vazmeno trodnevlje.

 

To je dan tišine i molitve. Posjećuje se posebno uređeni Božji grob u crkvi. Ne slavi se euharistijsko (misno) slavlje. U subotu navečer slavi se Vazmeno bdjenje, koje pripada u obrede Uskrsa.

 

Velika subota je dan Kristova otpočinka u grobu. Po starom običaju, iako više nije propisano, Velika subota je i dan posta.

 

Crkva u molitvi kod groba čeka Gospodina; vjernici pojedinačno ili roditelji s djecom dolaze preko dana, u slobodno vrijeme, posjetiti "Isusov grob". Oltar ostaje simbolično nepokriven, misa se ne slavi niti se pričešćuje. U obiteljima se mirno sprema za uskrsnu svetkovinu i svaki vjernik nađe vremena da u tijeku dana pohodi svečano urešeni Isusov grob u crkvi.

 

Tako Crkva ulazi u Vazmeno bdjenje koje počinje počinje oko 21 sat, a završava oko 6 sati u nedjelju. To je spomen na Kristovo osloboditeljsko djelo, spomen na Kristovu muku i smrt te njegovo uskrsnuće.

 

U sjeverozapadnoj Hrvatskoj čest je običaj uskrsnih krijesova - vuzmenki. U mnogim krajevima ljudi pripravljaju pred crkvom gomilu drva koju pale kresanjem kamena o kamen, a ne upaljačem ili šibicom, piše HRT.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio