Zbog pametnih telefona: Djeca više ne znaju držati olovku u rukama

Datum objave: 31.03.2018   Broj čitanja: 314
Razvoj tehnologije nosi sa sobom dobre i loše stvari. Jedan od nedostataka digitalizacije je i taj što djeca sve teže znaju koristiti olovke.
Zbog pametnih telefona: Djeca više ne znaju držati olovku u rukama

Pedijatri upozoravaju kako pretjerana uporaba pametnih telefona i računala kod djece sprječava razvoj mišića prstiju i motorike te djeca ne znaju i ne mogu držati olovku u ruci.

 

"Kada djeca krenu u školu suočavaju se s velikm problem. Ne mogu upravljati s osnovnim alatom za nastavu... Djeca nemaju snagu i spretnost kao prije deset godina. Nemaju razvijene temeljne vještine koje su im potrebne za rad i nastavu", upozorava glavna pedijatrica Sally Payne iz Udruženja Heart of England NHS Trust, prenosi Radiosarajevo.ba.

 

Kako kaže, za korištenje olovke važna je snažna kontrola mišića prstiju i djeca moraju razviti tu vještinu. "Najlakše je dati djetetu tablet... mnogo lakše nego ga poticati da razvija motoriku kroz igru kockicama, sjeckanjem, pisanjem i bojenjem", dodaje Payne.

 

Zbog ovakvog načina odgoja sve je više djece koja kad krenu u školu moraju ići na radnu terapiju kako bi razvili snagu i mišiće u prstima i naučili držati olovku i pisati.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio