Kineska svemirska postaja noćas pada na Zemlju

Datum objave: 01.04.2018   Broj čitanja: 518
Kineska svemirska postaja Tiangong-1 trebala bi se u noći na ponedjeljak nekontrolirano vratiti u Zemljinu atmosferu, objavila je Europska svemirska agencija (ESA) u svom predviđanju.
Kineska svemirska postaja noćas pada na Zemlju

"Naša ekipa predviđa da bi se to moglo dogoditi između 1. travnja poslijepodne i 2. travnja rano ujutro, a najvjerojatnije oko 1.25", ističe ESA na svojoj mrežnoj stranici, dodajući da je predviđanje "podložno promjenama".

 

Prva kineska svemirska postaja lansirana u rujnu 2011., Tiangong-1, čije ime znači "Nebeska palača", duga je 10,4 m i široka 3,3 m. Sastoji se od eksperimentalnog laboratorija, servisnog modula i dviju solarnih ploča veličine 3x7 m svaka.

 

Trebala se kontrolirano vratiti u Zemljinu atmosferu, ali je u ožujku 2016. prestala raditi, što je potaknulo zabrinutost u vezi s njezinim "padom".

 

"Nema razloga za zabrinutost", objavio je na društvenoj mreži CMSEO, kineski inženjerski ured za letove s ljudskom posadom.

 

"Najveći dio postaje izgorjet će pod utjecajem veoma visoke temperature koja nastaje zbog toga što velikom brzinom ulazi u atmosferu", ističe ESA na svojoj mrežnoj stranici.

 

No "s obzirom na to što se događalo kod kontroliranih povrataka svemirskih brodova slične veličine i mase, možemo očekivati da neki dijelovi neće izgorjeti i da će pasti na Zemlju", dodaje agencija.

 

Područje na koje bi ostaci mogli pasti veoma je široko.

 

"Smješta se između 43 stupnja sjeverne i 43 stupnja južne zemljopisne širine", ističe ESA. Ono obuhvaća afrički kontinent, jug Europe, dio Azije i Novog Zelanda, Australiju te velik dio Južne Amerike i manji dio Sjeverne.

 

U 60 godina koliko se organiziraju svemirski letovi bilo je oko 6.000 nekontroliranih povrataka velikih objekata izrađenih ljudskom rukom, uglavnom satelita i dijelova raketa, rekao je Stijn Lemmens iz ESA-e. Samo jedan komad takvog objekta pogodio je jednog čovjeka u rame, ali ga nije ozbiljnije ozlijedio, piše HRT.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio