Uskoro ćete moći vidjeti koji Facebook prijatelji dijele lažne vijesti

Datum objave: 04.04.2018   Broj čitanja: 624
Facebook će ovog tjedna izvršiti update koji će omogućiti dodatne mogućnosti u borbi protiv lažnih vijesti.
Uskoro ćete moći vidjeti koji Facebook prijatelji dijele lažne vijesti

Iako se na prvi pogled čini da će update doprinijeti stvaranju boljeg konteksta za vijesti koje se pojavljuju na News Feedu, on krije i sakrivenu opciju - omogućit će identifikaciju prijatelja koji dijele lažne vijesti.

 


Novi update je prvi put testiran prošle godine, a dozvoljava korisnicima da klikom na ikonicu "i" otkriju izvor vijesti, povezane članke i "mapu" dijeljenja vijesti koja sadržava informacije fizičke lokacije mjesta najčešćeg dijeljenja i korisnike, odnosno prijatelje koji to čine, piše Klix.

 

Kada korisnici imaju uvid u detalje o temi koju članak obrađuje može se doći do informacija koje razotkrivaju potencijalnu lažnu vijest. S druge strane, dijeljenje vijesti otkriva njenu opću popularnost te popularnost među vašim prijateljima.

 

Ipak, i pored činjenice da će se na taj način doći do bolje slike o navodnim političkim uvjerenjima prijatelja na Facebooku, ali i o navodnom nivou njihove povodljivosti u kontekstu lažnih vijesti, opcija ne dozvoljava uvid u to zašto je nešto podijeljeno. Dakle, ne postoji način da se, recimo, detektuju potencijalni sarkazam ili kritika.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio