Čović i Karamatić: 'Bošnjačka politika se razotkrila, ali velikobošnjački projekt neće proći!'

Datum objave: 05.04.2018   Broj čitanja: 881
Izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mario Karamatić (HSS) prokomentirao je šest načela u vezi s provedbom Odluke Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića, koje su definirali SDA, SDP, DF i SBB, kazavši da nijedan Hrvat neće prihvatiti načela koji od FBiH stvaraju bošnjački entitet.
Čović i Karamatić: 'Bošnjačka politika se razotkrila, ali velikobošnjački projekt neće proći!'


"Meni je drago da su se bošnjačke stranke uspjele dogovoriti u vezi s bilo čim, to je za njih veliki korak. Međutim, tu je riječ o daljnjem derogiranju prava Hrvata, i to je kao takvo apsolutno neprihvatljivo. Mene zanima kako oni to misle provesti", kazao je Karamatić, budući da Bosna i Hercegovina nije zemlja samo jednog naroda.

 

- Moraju sjesti sa druga dva naroda i dogovoriti se. To su nečije želje koje definitivno nemaju nikakve šanse da prođu. Drago mi da su se skinule maske i da je jasan pokušaj da se od Federacije BiH napravi bošnjački entitet - rekao je Karamatić.

 

Prema njegovim riječima, predstavnici HNS-a su bili uključeni u razgovore u vezi s promjenama izbornog zakonodavstva s predstavnicima međunarodne zajednice, ali da na tim sastancima nije bilo riječi o ovakvim načelima.

 

- Ovdje je riječ o ignoriranju presude Bože Ljubića i promjeni kompletnog sustava u Federaciji BiH kako bi se ona pretvorila u bošnjački entitet. Mislim da nema nijednog Hrvata koji bi to prihvatio - zaključio je Karamatić.

 

Sličnog je stava i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je "pozdravio" postizanje konsenzusa između vodećih bošnjačkih stranaka Stranke demokratske akcije (SDA), SDP-a BiH, Demokratske fronte (DF) i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, dodajući da su konačno javno rekli na što godinama upozoravaju hrvatske stranke.

 

Rekao je kako ovi prijedlozi udaljavaju BiH od mogućnosti dogovora o izmjeni izbornog zakona po presudi Ustavnog suda Federacije BiH. - Ovi prijedlozi vode do toga da ne možemo u predstojećih mjesec dana doći do rješenja koje bi bilo prihvatljivo parlamentarnoj većini, ali i sva tri naroda - rekao je Čović. Početkom svibnja Središnje izborno povjerenstvo trebalo bi donijeti odluku o raspisivanju izbora, no u međuvremenu teško će doći do izmjena izbornog zakona po presudi Ustavnog suda koji inzistira na tome da se osigura izbor legitimnih predstavnika svih konstitutivnih naroda u Dom naroda Federacije BiH, bez mogućnosti preglasavanja od brojnijih naroda.

 

Ustavni sud BiH je osporio odredbe po kojima je bilo moguće iz Bosansko-podrinjske županije izabrati jednog hrvatskog izaslanika za Dom naroda iako tamo žive 24 Hrvata, jednako kao i Posavske županije u kojoj živi 36.000 Hrvata. Razlika u vrijednosti glasa u ovom slučaju je 1400 puta. Čović je najavio da će slijedećeg tjedna Hrvatski narodni sabor BiH, koji okuplja najvažnije hrvatske stranke dati jasan odgovor. - Vjerujem da ćemo mi unutar Hrvatskog narodnog sabora BiH imati jasan konsenzus o ključnim pitanjima. Bilo kakav reciprocitet uvoditi između Federacije BiH i Republike Srpske ne može se provoditi na ovaj način kroz izborno zakonodavstvo. Ako se bude govorilo o promjeni ustava, onda mi imamo prijedlog o četiri federalna jedinice - istaknuo je Čović.

 

Grude.com/Klix.ba

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio