Hastor daje otkaze! Volkswagen mu se osvećuje jer im je obustavio proizvodnju

Datum objave: 07.04.2018   Broj čitanja: 1107
Zaustavljanje proizvodnje Volkswagenu iz ljeta 2016. godine moglo bi se Preventu obiti kao bumerang, s obzirom na to da je automobilski div odlučio osvetiti se tvrtki kojoj je na čelu bosanskohercegovački poduzetnik Nijaz Hastor, piše Večernji list BiH.
Hastor daje otkaze! Volkswagen mu se osvećuje jer im je obustavio proizvodnju

 

Premda su Hastorovu poslovnu tvrdoću i snagu hvalili čak i njemački mediji onog, po mnogočemu vrućeg kolovoza, sada je situacija bitno drukčija.

 

Prekid isporuke dijelova

 

Čak se i najtiražniji njemački list Bild raspisao o prekidu suradnje Volkswagena i Preventa, vraćajući se unatrag, u godinu kada je sve počelo. - Volskwagenu Preventova tvrtka ES Automobilguss nije isporučila dijelove za mjenjače, a Car Trim istog vlasnika nije isporučio presvlake za sjedala. Već onda je direktor Volkswagena Müller najavio kako će taj koncern “razmisliti” o politici prema svojim dobavljačima - podsjeća Bild.

 

I onda, prema pisanju najutjecajnijih njemačkih tiskovina poput Bilda i Focusa, Volkswagen je krajem prošlog tjedna donio odluku koju je najavljivao. Suradnja s Preventom je prekinuta. Od početka krize između partnera Volkswagen se trudio pronaći alternativne dijelove umjesto onih koji su stizali iz Preventa, a onda se pronašla takva tvrtka.

 

Njemački mediji pišu kako Volkswagen nije zaboravio to da je morao prekinuti proizvodnju jer im je Prevent obustavio isporuku, i to u vremenu kada se VW i dalje borio s krizom, kada je otkriveno da je proizvođač u 11 milijuna dizelskih vozila diljem svijeta ugradio uređaj koji je omogućio lažiranje podataka o emisijama štetnih plinova.

 

Toliko se strahovalo od situacije da su i dužnosnici Njemačke davali izjave i pokušavali smiriti situaciju kako automobilski brend ne bi pokleknuo.

 

Povratak Volkswagena

 

A da je kriza iza njega, pokazala je 2017., kada je ponovno krenuo procvat Volkswagenova carstva, a sama ta situacija omogućila im je suočavanje s onima koji su im opstruirali rad. List Focus spekulira i kako bi ova odmazda Preventu mogla značiti propast imperija koji je stvorio Nijaz Hastor. Osim čitavog niza tvrtki u BiH, Prevent je u Hrvatskoj vlasnik tvrtke AD Brodovi iz Splita i prije dvije godine je pokrenuta strateška suradnja sa zagrebačkom Elkom, u Brazilu su preuzeti pogoni njemačke tvrtke Keiper, a još ovog siječnja je preuzela i njemačku tvrtku Halberg Guss. Nakon što im se osvetio Volkswagen, nije isključeno da im se na jednak način osveti i Daimler, proizvođač Mercedesa s kojim je Prevent također na sudu, a s kojim također surađuje. Dobra vijest je kako je dogovorena suradnja s BMW-om za dvije serije automobila, ali to bi mogla biti slaba utjeha. Kao rezultat VW-ove odluke, 90 radnika već je otpušteno, a za 700 radnika skraćeno je radno vrijeme...•

 

Grude.com/Vecernji.ba

 
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio