Bh. šljiva će biti zaštićena u njemačkom uredu za patente

Datum objave: 12.04.2018   Broj čitanja: 311
Brendirana bh. šljiva ove sezone će se prvi put pojaviti na tržištu zemalja Europske unije. Time će biti spriječen i lažni plasman šljiva iz drugih zemalja, koje su se do sada na ovom tržištu predstavljale kao bosanskohercegovački proizvod.
Bh. šljiva će biti zaštićena u njemačkom uredu za patente


Inače, Bosna i Hercegovina je u 2017. godini na strana tržišta plasirala svježu šljivu u vrijednosti od 12 milijuna maraka.


Gotovo 50 posto više svježe šljive iz Bosne i Hercegovine u Njemačku, Sloveniju, Austriju, Hrvatsku i druge zemlje izvezeno je u protekloj godini u poređenju sa 2016. Od ukupnog izvoza više od polovine pripada tržištu Njemačke, u čijem uredu za patente će bh. šljiva biti zaštićena kao jedinstven proizvod, čime će biti spriječeno njeno lažno predstavljanje tamošnjim kupcima.


"Da bi mi zaštitili svoje interese a da bi omogućili inspekcijskim službama u Njemačkoj da mogu reagirati na ovakve stvari, mi moramo uraditi zaštitu svog brenda i definirati identitet bh. šljive na tom tržištu", kaže Suad Selimović, tajnik Poljoprivrednih udruženja pri županijskoj Privrednoj komori Tuzla, izvijestila je federalna.ba

 

S tim u vezi dvanaest bh. kompanija potpisalo je Sporazum o suradnji na zajedničkom definiranju identiteta šljive čime su se obavezali poštovati određene uvjete a sve u cilju stvaranja prepoznatljivog brenda pod kojim će se šljiva prodavati na tržištu Europske unije.

 

"Postojat će jasna pravila po kojima će se odvijati cjelokupan proces. To će u konačnici značiti veću cijenu za tridesetak posto veću od trenutne, što će našim poljoprivrednim proizvođačima mnogo olakšati i donijeti veću dobit i financijske rezultate", pojašnjava Ibrahim Latifović, potpredsjednik Marketinške asocijacije bh. šljive.

 

Nakon što se otvori mogućnost izvoza brendirane svježe bh. šljive i postigne stabilnost i prepoznatljivost na tržištu Europske unije, bit će poduzete aktivnosti na stvaranju zaštite i za suhu šljivu i prerađevine od šljive.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2018
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio