Čović s GENERALIMA u Zagrebu: IZBORNI ZAKON je pitanje opstojnosti HRVATA u BiH

Datum objave: 17.04.2018   Broj čitanja: 993
Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine, akademik Dragan Čović održao je u prostorijama Hrvatskog generalskog zbora u Zagrebu predavanje pod nazivom Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu, a u svom se izlaganju najviše koncentrirao na euroatlantski put Bosne i Hercegovine, istaknuvši kako bi BiH u Europsku uniju mogla ući do 2025. godine.
Čović s GENERALIMA u Zagrebu: IZBORNI ZAKON je pitanje opstojnosti HRVATA u BiH

 

Domaćin predavanja bio je predsjednik Hrvatskog generalskog zbora i bivši ministar obrane Pavao Miljavac koji je u svom pozdravnom obraćanju istaknuo kako Hrvatski generalski zbor drži da Hrvati koji žive u BiH imaju pravo tražiti da budu konstitutivni i jednakopravni narod zbog čega je izmjena Izbornog zakona BiH za Hrvate koji tamo žive iznimno važna. „Izmjena Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini nije pitanje bilo kojeg pojedinca, bilo koje političke opcije, niti političke stranke – ovo je pitanje hrvatskog naroda i njegove opstojnosti u BiH“, naglasio je Miljavac te dodao kako je Hrvatski generalski zbor stajališta da Odluku Ustavnog suda BiH, koja jasno potvrđuje kako legitimni predstavnici konstitutivnih naroda moraju predstavljati svoje narode na svim administrativno-političkim razinama vlasti, pa tako i u Predsjedništvu BiH i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BIH, treba bez odlaganja provesti te pozvao sve odgovorne čimbenike da uz pomoć međunarodne zajednice to i učine.

 

Za predstojeće Opće izbore u BiH, planirane za listopad 2018. godine, Hrvatski generalski zbor će podržavati samo zajedništvo Hrvata kroz zajedničke liste na svim razinama, osim u županijama gdje su Hrvati u većini, jer će time pomoći boljem položaju Hrvata u BiH, naglasio je Miljavac. Svoje obraćanje Miljavac je zaključio pozivom ispred Hrvatskog generalskog zbora apelirajući na sve Hrvate podrijetlom iz BiH u Republici Hrvatskoj ali i u inozemstvu, državljane BiH s pravom glasa da izađu na Opće izbore u BiH. Osvrnuvši se na ulogu Republike Hrvatske u potpori Hrvatima u BiH na putu prema potpunoj ravnopravnosti, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović napomenuo je kako „Hrvatska svojom diplomacijom može jako puno pomoći, pa čak i ima obvezu to učiniti i to ne samo zbog Hrvata koji žive u BiH nego i zbog strateškog interesa za taj prostor jer kako drugačije promatrati demografsku i svaku drugu politiku Hrvata ako se ne djeluje zajednički.“
 
 
Vecernji.ba
Čović s GENERALIMA u Zagrebu: IZBORNI ZAKON je pitanje opstojnosti HRVATA u BiH
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • HB17.04.2018 22:35 sati
    Boža je veličina! Brojni ranjenici u ratu zahvaljujući njemu su preživjeli!
  • hmmm17.04.2018 22:26 sati
    Jeli i Božo Ljubić general?
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio