Poskupljenje cigareta u BiH moglo bi biti zaustavljeno na tri godine

Datum objave: 20.04.2018   Broj čitanja: 540
Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje prije nekoliko mjeseci formirao je radnu grupu, koja je analizirala opravdanost visokih akciza na duhan i duhanske prerađevine u BiH, te bi uskoro mogao biti donesen moratorij na povećanje ovih akciza.
Poskupljenje cigareta u BiH moglo bi biti zaustavljeno na tri godine

 

Prema informacijama koje saznaje Radiosarajevo.ba  iz izvora bliskih ovoj radnoj grupi, njihovi prijedlozi su završeni, te bi oni vrlo skoro trebali biti predstavljeni Upravnom odboru UNO BiH, koji će donijeti konačnu odluku.

 

"Ova grupa privela je kraju svoj posao i uskoro bi trebali predati izvještaj Upravnom odboru. Pripremili su jedan opširniji materijal o stvarnom stanju tržišta i prodaje duhana i duhanskih prerađevina u BiH, sa svim parametrima. Na kraju će UO UNO BiH donijeti konačnu odluku hoće li nastaviti s podizanjem akciza ili će to biti zaustavljeno. Tri su prijedloga grupe: da se nastavi povećanje akciza, da se zaustavi povećanje samo u 2019. godini, odnosno da povećanje bude zaustavljeno na duži vremenski period", istaknuo je ovaj izvor za Radiosarajevo.ba.

 

Ipak, iz Upravnog odbora UNO BiH potvrdili su kako takva odluka neće biti donesena uskoro, iako su se mnogi nadali da bi ona mogla biti razmatrana već 27. travnja , kada je zakazana nova sjednica UO UNO BiH.

 

"Nemamo još informacije da je radna grupa završila konačne prijedloge. Kada radna grupa završi svoj posao Upravni odbor UNO BiH će donijeti konačnu odluku o cijelom slučaju", istaknula je Nataša Krsman, glasnogovornica UO UNO BiH.

 

Inače, akcize na duhan i duhanske proizvode, u skladu sa Zakonom o akcizama u BiH, naplaćuju od 1. srpnja 2009. godine. Riječ je o posebnom porezu za duhan i duhanske prerađevine u BiH, a čija visina se svake godine uređuje Odlukom o otvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i duhan za pušenje, koju donosi Upravni odbor UNO BiH.Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio